Diyabet, organları içten içe etkiliyor

Türkiye Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şahin, "Diyabet; sinsi bir hastalık, şikayet vermeyebilir ama kalbinizi, damarlarınızı, böbreğinizi, gözünüzü ve daha birçok organınızı içten içe olumsuz yönde et

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve İnönü Üniversitesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, halk arasında şeker olarak bilinen ve yaşamı olumsuz yönde etkileyen tip 2 diyabetin çoğu zaman gizli seyrederek organları içten içe etkileyebildiğini söyledi. 

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin insanlığın tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu, tedavisinin ise son yüzyılda bulunduğunu ancak tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yönteminin henüz bulunamadığını belirtti. 

Pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülini etkili şekilde kullanılamaması durumunda gelişen diyabetin yaşamı olumsuz etkilediğini anlatan Şahin, hastalığın Avrupa'da en fazla görüldüğü ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti. 

Şahin, diyabetin tip 1 ve tip 2 olarak ayrıldığına değinerek, şöyle devam etti: 

"Kronik bir hastalık olan tip 2 diyabet çoğunlukla gizli seyrediyor. Maalesef 5-10 yıl sizinle beraber olur ama fark etmeyebilirsiniz. Dolayısıyla farkındalık çok önemli. Kiloluysanız, ailenizde diyabet varsa, fazla kilolu çocuk doğurma öykünüz varsa, hızlı kilo alıyor ya da veriyorsanız diyabet olma riskiniz yüksek. Bunun semptomlarını bilmek ve oluştuğunda erken fark edip doktora gitmemiz gerektiğini bilmek önem taşıyor. Riskleri bilip bunlara dikkat çekmek, öğretmek gerekiyor. Bulgular ortaya çıkıp, tanı konulduğunda da hastalık pek çok organı çoktan olumsuz etkilemiş ve iş işten geçmiş olabilir." 

Tip 2 diyabetin Türkiye'de fazla görüldüğüne işaret eden Şahin, "Obezite ile diyabetin görülme sıklığı artıyor. Son 10 yılda Türkiye'de diyabetin görülme sıklığı 2 kat artarak yüzde 7'lerden 14'lere yükseldi. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası var" dedi. 

"Şeker deyip geçmemek lazım" 

Şahin, Türkiye'deki diyabet hastalarının yarısının hastalığının farkında olmadığını vurgulayarak, diyabette farkındalığın büyük önem taşıdığını bildirdi. 

Diyabetin organları içten içe etkilediğine dikkati çeken Şahin, şunları ifade etti: 

"Diyabet; sinsi bir hastalık, şikayet vermeyebilir ama kalbinizi, damarlarınızı, böbreğinizi, gözünüzü ve daha birçok organınızı içten içe olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla hastalığı zarar vermeden önlememiz ve rutin kontrolleri sürekli yaptırmamız gerekiyor. Adı şeker olunca biraz önemsenmiyor. 'Herkesin şekeri var' gibi algılanıyor ama öyle değil. Önemli bir hastalık, ciddi sonuçları olan bir hastalık. Şeker deyip geçmemek lazım. Diyabetin adı şeker ama kendisinin çok da şeker bir hastalık olmadığını bilmemiz gerekiyor. Zamanında tanı konulursa, dikkat edilirse, yaşam tarzımızı ona göre değiştirirsek, hastalıkla dost olup beraber yaşayabiliriz. Çok uzun süre diyabetli olup da birlikte yaşamayı öğrendiği için hiçbir organı etkilenmeyen hastalarımız da mevcut. Düşmanımız da olsa iyi tanıyıp onun nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını bilirsek, ona göre hayatımızı düzenlersek bu hastalığın olası etkilerinden kurtulmuş oluruz." 

Şahin, diyabetten sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamla korunmanın mümkün olduğunu da sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir