Doktorlara 'nadir görülen kan hastalığı' eğitimi

Milyonda 5 görülen, her yıl 400 yeni tanı konulan kan hastalığı PNH konusundaki duyarlılığın artırılması için hematoloji uzmanı adaylarına eğitim verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milyonda 5 görülen, her yıl 400 yeni tanı konulan kan hastalığı "Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri" (PNH) konusundaki duyarlılığın artırılması için hematoloji uzmanı adaylarına eğitim verildi. 

Geriatrik Hematoloji Derneği tarafından hematoloji yan dal eğitimi yapan hekimlere PNH hastalığıyla ilgili eğitim programı düzenlendi. 

Dernek Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Gülsüm Özet, Prof. Dr. Ali Uğur Oral ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Hakan Göker tarafından verilen eğitimde, hematoloji uzmanı adaylarına hastalığın belirtileri, görülme sıklığı ve tedavisiyle ilgili bilgiler verildi. 

Prof. Dr. İlhan, PNH'nin nadir görülen bir kan hastalığı olduğunu, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlandığını belirterek, hastalığın milyonda 5 görüldüğünü ve her yıl 400 yeni tanı konulduğunu söyledi. 

Nadir görüldüğü için hastalığın tanısı ve tedavisinde güçlüklerle karşılaşıldığını ifade eden İlhan, şu bilgileri aktardı: 

"Hastalık çok az kişide görüldüğü için tanıda sıkıntı yaşanıyor. Tedavi edilmezse ilk 5 yılda yüzde 35 civarında ölüm görülüyor. Bu hastalarda 'eritrosit' dediğimiz alyuvarlar normal kişilere göre daha erken parçalanır. Bu da hem kansızlığa hem de pıhtıya yol açar. Kök hücre nakli genç hastalar için tedavi şansı verir. Bu şansa sahip olamayan hastalar için ise Ecluzumab etken maddeli ilaç kullanılır." 

İlhan, eğitimin, hematoloji uzmanlığı eğitimi gören hekimlerin ilerde bu tür hastaların tanı ve tedavisinde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaması amacıyla verildiğini söyledi. 

PNH Nedir? 

Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri (PNH), spesifik olmayan, önceden tahmin edilemeyen ve genellikle diğer hastalıklarınkine benzer belirtilere sahip, karmaşık bir hastalık. 

Karın ağrısı, yutkunmada güçlük, kansızlık, nefes darlığı ve yorgunlukla belirti veren PNH'nin daha ciddi komplikasyonları, kan pıhtılaşması, böbrek yetmezliği ve hayati organlarda hasar meydana gelmesidir. 

Bu konularda ilginizi çekebilir