Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi dünyada bir ilke imza attı

750 gram ağırlığındaki prematüre bebeğin kalbindeki delik ameliyatsız kasıktan girilerek girişimsel yöntemle kapatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu BAĞCI

KAYSERİ - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi'nde, 750 gram ağırlığındaki prematüre bebeğin kalbindeki delik ameliyatsız kapatılarak, "dünyadaki en düşük ağırlıktaki bebeğe girişimsel kalp operasyonu" gerçekleştirildi. Bebeğin kalbindeki delik, ameliyatsız kasıktan girilerek girişimsel yöntemle kapatıldı. Başarıyla sonuçlanan bu operasyon dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.

Operasyon hakkında bilgi veren ERÜ Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nazmi Narin "19 Kasım 2015 tarihinde Hastanemiz Kadın Doğum Servisinde 25 haftalık prematüre olarak dünyaya gelen bebeğimiz solunum sıkıntısı nedeniyle küvezde solunum cihazına bağlıydı. Kalbi çok yoruluyordu. Yaptığımız tetkikler sonucu bu bebeğimizin kalbindeki PDA denilen deliği girişimsel olarak kapatmaya karar verdik. Fakat bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olması, işlem sırasında oluşabilecek komplikasyonlar bir riskti. Fakat önceki vakalardan kazandığımız tecrübeler ile kasıktan girerek bu bebeğimizin kalbindeki PDA denilen deliği kapattık. Şuan bebeğimizin sağlık durumu gayet iyi. Solunumu, nabzı normal. Tam iyileşip kuvezden çıkması 1-2 ayı bulur" dedi. Narin, prematüre bebeklerdeki kalp deliklerinin kapatılmasında uyguladıkları girişimsel işlemlerdeki başarı ve tecrübeleri artırarak, diğer meslektaşlarına örnek teşkil etme amacına odaklandıklarını da sözlerine ekledi.

Prematüre bebeklerde kalpte doğuştan oluşan fakat ileriki günlerde kapanmayan deliklerin tedavi edilmesinin iki yöntemle yapıldığı belirten Narin, "Bu yöntemlerden biri cerrahi yani açık kalp ameliyatı, diğeri ise kasıktan girerek girişimsel olarak kalp deliğinin kapatılması. Girişimsel olanı zor fakat vakanın çabuk toparlanması için iyi bir yöntem. Ancak deneyimli merkezlerde yapılması gerekir. Biz Erciyes Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji bölümü olarak daha önce 1 kg’nın altında 5 prematüre bebeğin kalbindeki deliği kapatmıştık. Bu altıncı vakamız. Fakat bu vakanın bir özelliği 750 gram ağırlığındaki prematüre bebeğe uygulanmış olması. Türkiye’de bu ağırlıkta bebeğe yapılan PDA işlemi yok. Dünyada taradık bu ağırlıkta prematüre bebeğe yapılmış bir PDA işlemi yok. Dünyada en düşük ağırlıktaki prematüre bebeğe yapılan girişimsel operasyon diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Operasyonu gerçekleştiren ekipteki Prof. Dr. Kazım Üzüm ise, "Dünyada bebeklerde kalp hastalığı görülme oranının yüzde 5 civarındadır.10 prematür bebeğin  yaklaşık 7'sinde ise PDA görülebiliyor.Prematüre bebeklerde oluşan PDA'ların zamanla kapanmayanları ya ameliyat ya da girişimsel işlemle kapatılıyor. Bizim işimiz zamanla kapanmayan prematür bebeklerin kalbindeki deliği tedavi etmek, girişimsel yöntemle kapatmak. Bunda da ekip olarak oldukça başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz" diye belirtti.

Prematüre bebeklerde doğuştan kalp deliklerinin kalıtsal olmadığını, altta yatan genetik faktörlerin bu rahatsızlık için etken olabileceğini ifade eden  Prof. Dr. Ali Baykan ise, "Bu tür vakalarda eğer prematüre bebeklere gerekli tedavi yapılmazsa akciğerde tansiyon yükselir, solunum sıkıntısı artar. Ve bebek için hayati tehlike oluşur. Bu yüzden bu tür vakalarda ya açık kalp ameliyatı, ya da girişimsel yöntem şart" şeklinde  konuştu.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Güneş ise girişimsel olarak kalp deliği kapatılan prematüre bebeklerin zamanla toparlandığını ve takiplerinin zamanında ve iyi yapılması durumunda, sağlığına daha çabuk kavuştuklarını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir