Herkes kendine kimyager!

Hayatta sadeleşme, basitleşme arayışı yeni bir boyut kazanıyor. ‘Daha' sağlıklı yaşam arayışı temizlik ürünlerine de sıçramış durumda. Pek çok kişi artık bu ürünleri kendisi üretmek, doğal olana dönmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlıkta organik trendi herkesi kimyager yapmaya başladı. Kimisi kendi el kremini üretiyor, kimisi evde çamaşır- bulaşık deterjanı yapıyor. Ev yapımı deodorant yapan bile var. İş öyle bir noktaya varmış durumda ki evde el sabunu üretmek artık vaka-i adiyeden sayılıyor. İnsanlar kendi ürettikleri ürünlerin tariflerini Youtube'da yayınlıyor. Bu konu üzerine yayın yapan onlarca yerli-yabancı blog var. Bu sitelerde duş jeli, şampuan, diş macunu ve hatta makyaj malzemeleri dâhil hemen her şeyin ev yapımı tarifi veriliyor. Üretimin nasıl yapıldığı profesyonel videolar aracılığıyla anlatılıyor. Bu iş bugünlerde epeyce yayınlaşmış durumda. Konuştuğum pek çok kaynağa göre başta çocuk sahibi olan aileler olmak üzere pek çok kişi artık bu tür doğal ürünlerin kullanımına dahası bunların üretimine yöneliyor.

Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama şirketler de çevreci ürünlerinin sayısını çoktan artırmaya başladılar bile. Onlar da artık doğayı koruyan, çevreci ürünler üretiyorlar. Herhangi bir süpermarketin ‘temizlik ürünleri' bölümüne bir göz atın. Hızlı-pratik-yoğunlaştırılmış çözümler sunan ürünlerde artık daha fazla ‘doğayı koruyan-çevreci' vurgusunun yapıldığını göreceksiniz. Peki, bu değişim nereden kaynaklanıyor? Aslında çok açık. Hayatta sadeleşme, basitleşme arayışı yeni bir boyut kazanıyor. Yani ‘daha' sağlıklı yaşam arayışı temizlik ürünlerine de sıçramış durumda. Pek çok kişi artık bu ürünleri kendisi üretmek, doğal olana dönmek istiyor. Bu sürpriz de değil. Önce Slow Food (Yavaş Gıda), Slow City ( Yavaş Şehir) gibi gruplar ortaya çıktı. Yavaş şehirler ile kent insanlarından yaşadıkları kenti önemsemeleri, şehirlerinin kendilerine has müzik, edebiyat, kültür, gelenek ve değerlerini değiştirmeden, yavaşça (hızla tüketmeden) yaşamaları isteniyordu. Sonra insanlar orman içinde kendi ahşap evlerini yapmaya başladılar. Besinlerde ‘doğal' arayışı zaten uzun süredir vardı. Anlaşılan o ki şimdi sıra kirlettiğimiz dünyayı ‘temizlemeye' geldi. Üstelik ev yapımı ürünlerle!

Bu arada okuduğunuz üzere ‘Dünya Ekstra' yayın hayatına başladı. Sağlık sayfası da artık Ekstra'da olacak. Ben de bu ilk sağlık yazısıyla sizlere yeni bir mecradan yeni bir ‘merhaba' diyorum. Hayırlısı, en ‘sağlıklısı' olsun…

ARTIK ÜRETME ZAMANI

*Sağlıklı yaşam talebi, insanları ev yapımı temizlik ürünü üretmeye kadar götürmeye başladı.

*Bloglarda, sosyal paylaşım sitelerinde insanlar birbirlerine kendi duş jeli, şampuan, diş macunu tariflerini veriyor.

* Şirketler de çevreye duyarlı ürün kullanma isteğine karşılıksız değil. Onlar da çevreci ürün üretiyor.

* Mesela zeytinyağı ve limonu karıştırıp bunu ayakkabı cilası olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Bu konularda ilginizi çekebilir