Kadınlarda akciğer kanseri riski erkeklerden daha yüksek

Sigaraya içmeyen bir erkekte eğer çevresel tütün ve dumana maruziyet var ise kanser riskinde de yüzde 22'lik bir artış oluyor, eğer bu bir kadın ise yüzde 37'lik bir artış oluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Erkeklerde görülen kanser çeşitlerinde ilk sırada yer alan akciğer kanserinde, sanılanın aksine kadınlar, erkeklere göre daha çok risk taşıyor.

Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı (TAKD) Doç. Dr. Ufuk Yılmaz,  akciğer kanserinin, erkeklerde daha çok görüldüğünü ve erkeklerde görülen kanserler arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

Kadınlarda, erkeklere oranla daha az sigara içmelerinden dolayı akciğer kanserinin 5'inci sırada yer aldığını anlatan Yılmaz, ''Ancak toplumumuzda kadınların sigaraya olan ilgisinin artıyor olması bizi endişelendiriyor. Önümüzdeki yıllarda kadınlar arasında akciğer kanserinin artmış olmasını istemeyiz, o nedenle sigaraya hiç başlamamalarını ya da hemen bırakmalarını öneriyoruz'' dedi.

Hiç sigara içmeyen kadınların, hiç sigara içmeyen erkeklere göre daha çok akciğer kanseri riskine sahip olduğuna dikkati çeken Yılmaz,  şunları kaydetti:

''Akciğer kanserinin erkeklerin kanseri olarak bilirdik, bir yere kadar doğru. Erkekler daha çok sigara içtiği için erkeklerde görülen kanserlerin içinde birinci sırada görülüyor. Erkekler ve kadınlar arasında eğer sigara içmiyorsa akciğer kanseri olma riski benzer midir? Şunu biliyoruz kadınlarda akciğer kanseri olma riski erkeklerde göre biraz daha fazla, örneğin sigaraya içmeyen bir erkekte eğer çevresel tütün ve dumana maruziyet var ise kanser riskinde de yüzde 22'lik bir artış oluyor eğer bu bir kadın ise yüzde 37'lik bir artış oluyor. Yani  sigara içmeseler bile akciğer kanseri olma riski kadınlarda, erkeklerden daha fazladır. Bazı çalışmalar bu bulguları destekliyor. Bu da kadınların hormon dengelerinin farklı olmasından, kadın vücudunun östrojen yönünden zengin olmasından kaynaklanıyor''

Türkiye'de her yıl 30 bin yeni akciğer kanserli vakanın oluştuğunu bildiren Yılmaz, bunun 25 bininin erkeklerden 5 bininin de kadınlardan oluştuğunu ifade etti.

Genetik yatkınlık riski yüzde 30 artırıyor

Akciğer kanserinde genetik faktörlerin etkisine de değinen Yılmaz, genetik yatkınlık nedeniyle kanser riskinde yüzde 30'a yakın bir artış olacağından söz edilebileceğini bildirdi.

Yılmaz,  ''Özellikle bir aile içinde birden fazla kişide akciğer kanseri varlığını görüyorsak, burada genetik bir yatkınlığın olabileceğini düşünmekte fayda var. Eğer böyle bir durum varsa o ailenin kanserojen maddelerden uzak durma konusunda çok daha titiz oması gerekiyor. En başta tabi ki sigarayı hiç içmemesi ya da bırakması gerekiyor. Bunu önemsemelerini istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Türkiye'deki sigara ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda 2012 yılında 2008 yılına göre sigara kullananlarda yüzde 4 oranında bir azalma görüldüğüne işaret eden Yılmaz, bunun kanser üzerinde olumlu etkilerinin 10-15 yıl sonra görülebileceğini söyledi.

Son istatistiklere göre, 2007,2008 ve 2009 yıllarını kapsayan 3 yıllık dönemde erkeklerde akciğer kanseri görülme sıklığında sabitlenme görüldüğünü anlatan Yılmaz, ''Toplumda oluşan sigara karşıtı algının ve bunun getirdiği sigarayı bırakmış nüfusunun artışı sonucunda akciğer kanserinde 'plato' dediğimiz bir sabit hıza ulaşmış oluruz. Önümüzdeki bir yıl içinde de bir yükselme görmezsek ülkemizde belki bir akciğer kanseri hızında sabit döneme girdiğimizi düşüneceğiz'' dedi.

Sigara kullanımının yanı sıra pasif içicilerin de riskli grupta olduğuna dikkati çeken Yılmaz, pasif içicilerde yüzde 30-40 oranında kanser riskinde bir artış görüldüğünü kaydetti.

''Elektronik sigaradan da uzak durulmalı''

Elektronik sigaranın başlangıçta çok popüler olduğunu ancak tehlikeli olduğunun Sağlık Bakanlığı tarafından fark edilmesinin ardından doğru bir kararla Türkiye'de yasaklandığını anımsatan Yılmaz, elektronik sigaradaki buharın, solunum yollarının iç epitel hücrelerinde kanserde görülen genetik değişikliklere benzer mutasyonlara, genetik değişikliklere neden olduğunun görüldüğünü bunun da önemli bir bilimsel kanıt oluşturduğunu bildirdi. Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Elektronik sigarayla ilgili eskiden 'sadece nikotin içerir kanserojen madde içermiyor, bu nedenle kanser yapıcı etkisi yoktur' denilirken, bilim, elektronik sigara kansere benzer değişiklikler yapıyor bulgusunu elde etti. Bu da herkesin elektronik sigarayı yasaklama konusunda tedbir almaya itti. ABD hemen tepkisini gösterdi ve gençlere elektronik sigarayı yasakladı. Türkiye'de de yasaklandı ama farklı yollardan elektronik sigaraya ulaşanların dikkat etmesi ve bundan kurtulmaları gerekiyor''

 

Bu konularda ilginizi çekebilir