KOAH, dünyada dördüncü ölüm nedeni

Türk Toraks Derneği, dünyada tüm ölümlerde 4. ölüm nedeni, bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5'inden sorumlu olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı'nın (KOAH),  dünyada tüm ölümlerde dördüncü, bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde üçüncü ölüm nedeni olduğu belirtildi. 

Türk Toraks Derneği tarafından, 19 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, bu yılın temasının "yürüyüş" olarak belirlendiği belirtildi. 

KOAH'ın nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğu ifade edilen açıklamada, hastalığın görülme sıklığının 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20 olduğu vurgulandı. 

"Türkiye'de 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Yaklaşık 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. 

Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2,9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde dünyada tüm ölümlerde 4. ölüm nedeni, bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5'inden sorumludur." 

En yaygın görülen risk faktörü sigara 

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Sigara içenler, içmeyenlere göre, daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. 

Pipo, puro, nargile gibi tütünsel ürünler ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. KOAH gelişiminde genetik risk faktörlerinin rolü henüz çok iyi aydınlatılamamış olmasına rağmen, sağlıkta eşitsizlik, özellikle odun, tezek, kök benzeri yakıt kullanımına ikincil iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Yetersiz fiziksel aktivite de artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir." 

Açıklamada, KOAH'da en sık görülen yakınmaların nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkar şeklinde görüldüğüne dikkat çekildi.  

TBMM'de vekillere bilgi verilecek 

Bu arada 19 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yapılacak farkındalık çalışmaları kapsamında, Türk Toraks Derneği tarafından, TBMM'de hastalık ve sigara bırakma yöntemleri konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. 

TBMM Konferans Salonu'nda yapılacak toplantı sonrasında isteyen vekillere KOAH tanısı için belirleyici olan nefes ölçüm testi de yapılacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir