'KOAH'dan korunmak için sigarayı bırakın'

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Öztürk, KOAH'ın bir numaralı risk faktörünün sigara olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) bir numaralı risk faktörünün sigara olduğunu belirterek, bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için sigarayı bırakmak gerektiğini bildirdi.

Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama yapan Öztürk, KOAH'ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.

KOAH'ın bir numaralı risk faktörünün sigara olduğuna işaret eden Öztürk, "Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı bilinmektedir. KOAH'a pasif içicilerin de yakalanma riski çok yüksek. Burada özellikle sigara içilen ortamlarda bulunmanın etkisi çok fazladır." ifadelerini kullandı.

Öztürk, sigara dumanına maruz kalındığında da sigara kaynaklı birçok hastalığa yakalanma riskinin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sigara içmeyen birçok kişi sigara içenin dumanından pasif olarak etkileniyor, sigaradan salınan zehirli dumanı solumak zorunda kalıyor. Özellikle çocuklar pasif içicilikten en çok etkilenen grup. Bizler de özellikle sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenin hakkını korumak ve pasif içiciliğin zararlarını azaltmak amacıyla yapılan ihlali tek tuşla bildirebileceği Yeşil Dedektör mobil uygulamasını hayata geçirdik. Telefon ya da tablete indirilen bu uygulamayla sigara ihlalini gören vatandaşımız Sağlık Bakanlığının denetim ekiplerine uygulamadan konum göndererek ihlali bildirebilliyor. Denetim ekipleri de mekana gelip denetimi ve gerekli işlemleri yapıyor."

Tütün ürünlerinin de KOAH'a sebebiyet verdiğini aktaran Öztürk, "Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH'a yol açıyor. Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak mümkün; kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın. Bırakmakta zorlanıyorsanız mutlaka, Sigara Bırakma Polikliniklerinden ve Sağlık Bakanlığı çağrı merkezlerinden destek alın." değerlendirmesinde bulundu.

Yeşilay'ın bağımlılıktan korunma eğitimleri milyonlara ulaştı

Yeşilay'ın sigara, alkol, uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında yaş gruplarına göre özelleştirilmiş ve alan uzmanları tarafından hazırlanmış içeriklerle öğrencilere ulaştırılan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) eğitimleri, 11 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulaştı.

Bu eğitimler kapsamında ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkin modüllerinde sigara bağımlılığı, sebepleri, koruyucu önlemler ve bırakma yöntemleri eğitimleri de Türkiye'nin dört bir yanında TBM formatörü ve rehber öğretmenler vasıtasıyla yediden yetmişe herkese ulaştırılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir