Obez çocuklarda alerji riski yüzde 25 artıyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bingöl, yüksek lipid içeriğiyle beslenen obez çocuklarda astım ve alerji riskinin yüzde 25 artış gösterdiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl, obez çocuklarda astım ve alerji riskinin yüzde 25 oranında artış gösterdiğini söyledi. Bingöl yaptığı açıklamada, beslenme bozuklukları ve alerjik hastalıkların çağın en büyük sorunlarından olduğunu söyledi. Bu iki hastalığın birbiriyle paralellik gösterdiğine işaret eden Bingöl, vücudun yağ içeriğinin artmasının bağışıklık sistemini alerji yönüne kaydırdığını belirtti.

Risk, anne karnındayken başlıyor 

Bu etkinin hamilelik döneminden itibaren görüldüğüne dikkat çeken Bingöl, bebeğin anne karnındayken fast food, şekerli içecekler gibi lipid içeriği yüksek gıdalardan etkilenmeye başladığını ifade etti.

Hamilelik döneminde yüksek lipid içeriği olan yani fast food tarzı beslenen ve hamileliğinde kilo alan annelerin çocuklarında alerjik hastalığa yakalanma olasılığının arttığını anlatan Bingöl, "Yüksek lipid içeriğiyle beslenen ve obezitesi olan çocuklarda astım ve alerjik riski yüzde 25 oranında artış göstermekte. Fast food, vücudun yağ dokusunun artışındaki en büyük sebeplerden biri. Sodyum ve lipid içeriğinin yüksek olması sağlıksız beslenmeye yol açıyor. Bu da obezite ve astıma sebep oluyor. Fast food beslenme mide reflüsünü arttırıyor ve astım ataklarını tetikliyor. Bu tarz beslenme vitaminden zayıf beslenme anlamını da taşıyor. Vitaminsiz olunca vücudun genel sağlığını bozarak alerjik hastalık riskini arttırıyor" dedi.

Özellikle çocukları şeker ve asitli içeceklerden uzak tutmaları gerektiğini belirten Bingöl, obezite, bununla birlikte astım ve alerji hastalıkları olmaması için ailelerin çocuklarına hareketli bir yaşam tarzı sunmaları gerektiğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir