SGK'dan 'yetersiz beslenme' için ulusal proje

Türkiye'de malnütrisyonun (yetersiz beslenme) önlenmesi ve toplumsal bilinç oluşturulması amacıyla SGK tarafından yürütülen "Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu" Projesi Ankara'daki çalıştayla başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 2008 yılında Avrupa Birliği'nin resmi politik ajandasına giren ve obezite ile birlikte en önemli halk sağlığı sorunu ilan edilen "malnütrisyon" (yetersiz beslenme) konusunda toplumsal bilinç oluşturulması ve malnütrisyonun önlenmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından küresel sağlık şirketi Abbott'un koşulsuz katkılarıyla "Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu" projesi başlatıldı.

"Yaşam için Kalori Sağlık için Koşu!" projesinin ilk ayağı olan ve Ankara'da düzenlenen çalıştayda; politika yapıcılar, sağlık profesyonelleri, akademisyenler, kamu çalışanları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri Malnütrisyon konusunda ulusal bir politika oluşturulması konusunda görüşlerini paylaştılar. "Malnütrisyonun Risk Gruplarında İnsan Sağlığına ve Sağlık Ekonomisine Etkisi" konulu çalıştay süresince Malnütrisyon konusunda toplumsal bilincin arttırılmasının yanı sıra malnütrisyona karşın daha net önlemler almanın toplum sağlığına ve devletin sağlık için harcadığı bütçeye ciddi katkılar sağlaması üzerine çözüm önerileri konuşuldu.

Ülkemizde KEPAN (Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği) tarafından yapılan klinik çalışmaya göre; hastaneye yatış anında değerlendirilen 30 bin hastanın ortalama %15'inde beslenme yetersizliği olduğu tespit edilmiş ve bu nedenle hastaların hastanede kalma sürelerinin uzayarak, devletin sağlık harcamalarına büyük bir ekonomik yük getirdiği gözlemlenmiştir.

Çalıştaya evsahipliği yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, hangi yaş grubundan olursa olsun toplumun yaşam kalitesini arttırmak ve malnütrisyon konusuna çözüm üretmek amacı ile "Yaşam için Kalori Sağlık için Koşu" projesinin başlatıldığını belirtti.

İlhan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Son dönemde gündeme gelen yetersiz beslenme sorunu konusunda toplumsal bilinç oluşturmak, ayrıca halkımızın kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenme ve fiziksel hareketin önemi konusunda önemli bir çalışma başlatıyoruz.

Yetersiz beslenen hastalarımızın iyileşme süreleri uzamakta ve normal hayatlarına geri dönüşleri gecikmektedir. Bunun sonucunda hem kendileri hem de yakınları söz konusu durumdan son derece mutsuz olmaktadır. Ayrıca malnütrisyon nedeniyle devletimizin sağlık harcamalarında büyük kaynak kayıpları görülmektedir. Çalıştay ve devamında yapılacak farkındalık projesiyle hem çözüm önerilerini tartışacağız hem de halkımıza beslenme yetersizliği konusunda önemli bir bilgilendirme çalışması yapmış olacağız.
 
Kampanyanın hayata geçmesinde katkıları olan tüm taraflara teşekkür eder, çalışmalarımızın tüm katılımcılara ve vatandaşlarımıza sağlıklı, mutlu bir gelecek getirmesini temenni ederim."

Abbott'un küresel bilgi ve deneyimleriyle koşulsuz destek verdiği proje için Abbott Nütrisyon Türkiye Genel Müdürü Elba Rivera, dünya genelinde liderlik konumuna sahip bir şirket olduklarını; misyonlarının insanların sağlıklı ve mutlu yaşamasını desteklemek amacıyla yenilikçi ve kaliteli beslenme ürünleri geliştirerek tıbbın hizmetine sunmak olduğunu belirtti.

Elba Rivera: "Uluslararası bir sağlık şirketi olarak insana ve topluma katkı sağlamayı kendimize görev edindik. Bu yüzden malnütrisyon farkındalığını artıracak projelere destek veriyoruz. Amacımız beslenmenin insan sağlığındaki önemini vurgulamak ve hastalıkların tedavisindeki önemini anlatmaktır. Bu noktada çok önemli ulusal bir proje Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ev sahipliğinde hayata geçiriliyor. "Yaşam İçin Kalori Sağlık için Koşu" projesine malnütrisyon konusunda düzenlenen bilimsel çalıştay ile başlandı. Bu çalıştayda konunun uzmanları malnütrisyona çözüm önerilerinin oluşturulması için bir araya geldi. Ekim ayında ise toplumdaki malnütrisyon farkındalığını artırmak amacıyla 5km'lik bir koşu ve halk yürüyüşü aktivitesi gerçekleştirilecek. Bu koşu ve halk yürüyüşü Ankara'dan başlayacak; Gaziantep geçildikten sonra Şanlıurfa etabı ile son bulacaktır." dedi.

"Yaşam İçin Kalori Sağlık için Koşu" projesinin ilk adımı olan çalıştaydaki çözüm önerileri derlenerek "SGK Bakış Açısıyla Malnütrisyon" isimli bir yayında toplanacak.           

 

Bu konularda ilginizi çekebilir