Tıp uzmanları yeni çıkan enfeksiyonları konuşacak

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneğince organize edilen Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, Antalya'da 25-29 Mart'ta gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) tarafından bu yıl 17'ncisi Antalya'da bir otelde 25-29 Mart'ta gerçekleştirilecek Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi'nde, yeni salgın ve enfeksiyonlar, aşı, seyahat tıbbı, antibiyotik yöntemi gibi önemli başlıklar ele alınacak. 

Dernek Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, yaptığı yazılı açıklamada, grip başta olmak üzere yeni çıkan enfeksiyonların dünya ölçeğinde önem kazandığını bildirdi. 

Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında erkeklerde yüzde 1,6; kadınlarda yüzde 1,75; toplam yüzde 1,67 olmak üzere ölümlerin enfeksiyon kaynaklı olduğunu belirten Ergönül, şöyle devam etti: 

"Her zaman yeni virüsler ortaya çıkıyor. Mücadele etmesini öğreniyoruz. Mesela HIV ile mücadele yöntemlerinde dünyada bir parça mesafe kat edildi. Ülkemizde ise giderek sayı artıyor. Bu konuda daha uzmanlaşmaya ihtiyaç var. Daha çok çalışmaya ihtiyaç var. Bir yandan HIV ile uğraşırken yepyeni virüsler ortaya çıkabiliyor. Bunları tanıyabilmek, tanı koyabilmek, geniş kapsamlı düşünmeyi gerektiriyor. Antalya'da 25-29 Mart'ta yapacağımız kongre, enfeksiyon hastalıkları bakımından önemli. Grip salgını dahil olmak üzere çıkan enfeksiyonlar bizim için çok önemli. Hastanelerde giderek önem kazanan ve önemli ölümlere neden olan dirençli bakteriler ve yepyeni virüsler, bütün bunlar tüm dünyada ilgi çekiyor ve önem kazanıyor. Kongremize bine yakın bir katılım bekliyoruz . Bu yıl 17'ncisini yapıyoruz. Kongreyi iki yılda bir yaptığımızı düşünürsek, ülkemiz adına gelenekselleşmiş bir kongredir. Yabancı konuklarımız da katılacak ama ulusal kongre olduğunu söyleyebiliriz." 

Ebola virüsüyle ilgili ilaç çalışmaları 

Son dönemde ebolanın en fazla dikkati çeken enfeksiyon hastalıklarından biri olduğunu vurgulayan Ergönül, buna ilişkin önemli ilaç çalışmaları yapıldığını aktardı. Bir sonraki aşamada hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların insanlarda da yapılma noktasına gelindiğine işaret eden Ergönül, "Bu çalışmalar Afrika'da yürütülecek. İlaç saptanması, bir sonraki salgınlar için önemli" ifadesini kullandı. 

Enfeksiyon hastalıklarının dünya ölçeğinde her geçen gün biraz daha tehdit oluşturmaya ve ölüm nedenleri içinde ilk sıralardaki yerini korumaya devam ettiğine değinen Ergönül, giderek artan antimikrobiyal direnç ve yeni ortaya çıkan enfeksiyonların tüm insanlığı yakından ilgilendirdiğini belirtti. 

Ergönül, "KLİMİK 2015" adıyla organize ettikleri kongrede, yeni salgın ve enfeksiyonlar, aşı, seyahat tıbbı, toplum kökenli ve sağlık bakımıyla ilişkili enfeksiyonlar, HIV/AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kronik hepatitler, antibiyotik yönetimi gibi çok sayıda önemli başlığın masaya yatırılacağını duyurdu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir