Turkcell’in yazılımıyla bebekler karışmayacak

Şehir hastanelerinin şartnamesinde bulunan Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisiyle entegre çalışan Turkcell’in yerli yazılımları, hastanelerde bebek karışması vakalarına da son verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Türkiye’nin sağlık alanında en önemli dönüşümlerinden biri olan “kamu-özel işbirliği” (PPP) modeli kapsamında hayata geçen şehir hastaneleri teknolojik altyapılarıyla da dikkat çekiyor. Şehir hastanelerinde Rönesans Sağlık Yatırım ve Turkcell işbirliği devam ediyor.

Yozgat’ın ardından Adana Şehir Hastanesi’nin de tüm dijital ve teknoloji altyapısını oluşturan Turkcell, yerli sağlık yazılımı alanında çalışmalarını sürdürüyor. Şehir hastanelerinin şartnamesinde bulunan Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisiyle entegre çalışan Turkcell’in yerli yazılımları, hastanelerde bebek karışması vakalarına da son verecek.

Rönesans Sağlık Yatırım tarafından inşa edilen, Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlık AŞ tarafından işletilen Adana Şehir Hastanesi, birinci yılını kutluyor. Sadece ilk yılında toplam 2 milyon 186 bin hastaya hizmet veren hastanenin dijital altyapısını farklılaştıran konuların başında ise Turkcell’in Hastane Bilgi Yönetim Sistemi geliyor. Turkcell’in ilk olarak Yozgat Şehir Hastanesi’nin dijital dönüşüm sürecinde öne çıkardığı Hastane Bilgi Yönetim Sistemi, hastane bünyesindeki tüm operasyonların dijitalleştirilmesini bir adım daha öteye taşıyor. Radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemi yani temel olarak bir etiket ve okuyucudan meydana gelen RFID teknolojisiyle entegre çalışarak hasta güvenliğini artırıyor. Hastalar, artık bir nevi dijital bir barkoda sahip oluyor. Böylece bu kadar büyük hastanelerde en önemli konulardan biri olan yeni doğan güvenliğini sağlıyor. Anne ve bebeği de RFID etiketleriyle birbirine bağlayan sistem, annenin bebeğinden uzaklaşma riskini de ortadan kaldırıyor.

Dijitalleşen hastanelerde bütün sağlık verileri mobil cihazlardan takip edilebilirken, yine hastane içine yerleştirilen kiosklarla sıra almak, tahlil sonuçlarına ulaşmak da kolaylaşıyor. Adana Şehir Hastanesinde hastaların yüzde 20’si kioskları kullanıyor.

2012 yılından dijital çözüm sağlayıcı olma hedefiyle yola çıktıklarını ve en güzel örneklerinden birinin bu hastane olduğunu ifade eden Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, Rönesans işbirliği ile yaptıkları Adana Şehir Hastanesi dışında Yozgat Şehir hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi, Elazığ Şehir Hastanesi projesini yaptıklarını ve çok yeni olarak Bursa Şehir Hastanesini dijitalleştirmeyle başladıklarını kaydetti. Hastaneye birbirini yedekleyen iki ayrı veri merkezi de kurduklarını söyleyen Erkan, 40 kişilik ekiple tamamen yerli olarak geliştirdikleri hastane bilgi sitemlerini ihraç edebilecek yapıya çevirmek için de çalıştıklarını ifade etti. Turkcell, dijitalleştirdiği şehir hastanelerinde rumuz uygulamasıyla dikkat çekiyor. Böylece mahremiyet isteyen hastalar, hastane içinde yer alan bilgi ekranlarında isimleri yerine rumuzları kullanabiliyor.

Hasta polikliniği özel navigasyonla bulacak

Turkcell’in yenilikçi teknolojilerine hastane içi navigasyonu ekliyor. Büyük bir alan içine yayılan şehir hastanesindeki her türlü birimi ve polikliniği kolayca bulmak için özel bir navigasyon geliştiriyor. İlk örneği Yozgat’ta hayata geçirilen hastane içi navigasyon sistemi Adana’da da gelecek ve bu kez tamamen Turkcell ürünü olacak. Ayrıca Yaklaşık 200 kişilik bir saha ekibiyle Adana Şehir Hastanesi’nin tüm teknolojisini yöneten Turkcell’in ayrıca, İstanbul ve Ankara merkezli NOC (Network Operation Center) aracılığıyla bu uygulamaları anlık olarak takip edeceğini ve verilerin güvenliğini sağlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir