Türkiye'de 5 kişiden 1'i KOAH hastası

Türkiye'de 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'i KOAH hastası. Ülkemizdeki her 10 KOAH hastasından yalnızca 1'i hastalığının farkında. Hastaların yarısı 65 yaş altında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, KOAH'ın dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkilediğini ve Türkiye'de 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'inin KOAH hastası olduğunu belirtti.  

Yıldırım, "Dünya KOAH Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, akciğer içindeki hava yollarının tıkanmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanmasıyla ortaya çıkan ve kronik bir hastalık olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) sorumlusunun daha çok zararlı gaz ve partiküller olduğunu bildirdi.  

Sigaranın, sıkça karşılaşılan bir risk faktörü olduğuna işaret eden Yıldırım, hava kirliliği ve genetik faktörlerin de KOAH'ı tetiklediğine dikkati çekti. 

Yıldırım, hastalığın belirtilerini, "öksürük", "balgam çıkarma" ve "nefes darlığı" şeklinde sıralayarak, şöyle devam etti: 

"Hastalığın tanısı, Solunum Fonksiyon Testi denilen bir test ile konulmaktadır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, hastalığın yeterince iyi bilinmemesi, ilk evrede hastalığın sessiz seyretmesi ve belirtilerin önemsenmemesi erken tanı konmasını engellemektedir. Bunun sonucu olarak hastalık; hasta, hasta yakını ve toplum için daha ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve tedavi KOAH'ın doğrudan ve dolaylı maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır." 

"Ekonomik maliyeti de yüksek"  

Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, KOAH'ın dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkilediğini belirterek, "Türkiye'de 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'i KOAH hastası. Ülkemizdeki her 10 KOAH hastasından yalnızca 1'i hastalığının farkında. Hastaların yarısı 65 yaş altında" bilgilerini verdi.  

Yıldırım, tedavi edilmezse önemli ölçüde işgücü kaybına ve ölüme neden olan bir sağlık problemi olan KOAH'ın, 2011 Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, dünya genelinde tüm ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığını aktardı. 

Dünya genelinde yılda yaklaşık 2,9 milyon kişinin KOAH nedeniyle hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğine değinen Yıldırım, şunları kaydetti: 

"Bir çalışmaya göre 2030'a gelindiğinde KOAH'ın 3. sıradaki ölüm nedeni olacağı öngörülüyor. Ülkemizde ise Ulusal Hastalık Yükü çalışmasında KOAH, en sık hasar bırakan hastalıklar arasında 8. sırada yer alıyor. TÜİK Ölüm Nedeni İstatistikleri 2013 bülteninde ise solunum sistemi hastalıkları tüm ölümlerin yüzde 9,8'inden sorumlu olarak, 3. sıradaki ölüm nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Tedavi edilmediği takdirde işgücü kaybı ve ölüme sebebiyet verdiği ölçüde ekonomik maliyeti de yüksek bir hastalık olan KOAH, tanı ve tedavi masraflarının ötesinde bıraktığı hasarın ekonomik sonuçları, kaybedilen iş, hastalık nedeniyle yapılan aile harcaması gibi dolaylı maliyetlerle ülke ekonomisine büyük bir yük olabiliyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir