Türkiye'nin ilacını ERÜ üretecek

Türkiye'nin ilaç konusunda yüzde 100 yakın oranda dışa bağımlı olduğunu söyleyen ERÜ Rektörü Prof. Dr. Keleştemur, ERÜ olarak bu probleme de el attıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Kayserili sanayicilerin desteği ile yapılacak ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesinde hizmet verecek Doğa Bilimleri Araştırma Merkezinde yerli ilaç üretilecek.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Rektörlük Senato Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada üniversitenin bünyesinde Genom, Kök Hücre, aşı geliştirme, nano teknoloji gibi çok önemli merkezler olduğunu söyledi.

Bu gibi merkezlerin ERÜ'nün gelişime katkı sağladığını ancak bilim adamları olarak Kayseri'de ilaç endüstrisinin doğması için de çaba sarf ettiklerini belirten Keleştemur, şunları kaydetti:

"Türkiye, ilaç konusunda yüzde yüze yakın oranda dışa bağımlıdır. Bu gün dünyanın en kritik, en stratejik maddelerinden birisi ilaçtır. Belki silahtan daha önde gelen stratejik maddedir ve malesef Türkiye bu konuda geri kalmıştır. ERÜ olarak bu probleme de el attık. İlaç geliştirmeyi, ilaç analiz merkezini de hizmete sunacağız. Tabi bunun alt yapısı olan kimya, fizik ile ilgili bir araştırma merkezine de ihtiyaç var. Protokolünü imzaladığımız Doğa Bilimleri Merkezi, içerisinde kimya ağırlıklı ilaç sanayiyle ilgili çalışmaların yapılabileceği ve yine bazı fizik ve biyoloji alanında çalışmaların yapılabileceği bir merkez olacak. Bütün bu araştırma merkezlerini birlikte ele aldığımızda ileride üretilecek kimyasal, biyoteknolojik olarak hazırlanmış olan ilacın sanayiye sunumuna kadarki aşaması gerçekleşmiş olacak."

Merkezin Kayseri'ye de çok önemli kazanımlar sağlayacağını ifade eden Keleştemur, kentte kimya sanayinin olmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi.

Bu merkezi yaparak bu alanda bilimsel alt yapıyı hazırlamış olacaklarını kaydeden Keleştemur, "Kayseri sanayine kimya endüstrisiyle ilgili bilimsel bir altyapı oluşturmuş olacağız. Bütün bunların yapılması Kayseri'deki sosyal dayanışmanın, kurumlar arası diyalogun sonucudur" dedi.

AR-GE'ye önem verilmeli  

Kayseri OSB yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü de sanayicilerin dünyadaki gelişmelere ayak uydurabilmesi ve katma değeri yüksek ürünler üretbilmesi için gayret ettiklerini vurguladı.

Yapılacak merkezle birlikte Kayserili sanayicilerin de dünyayla daha rahat rekabet edebileceğini belirten Hasyüncü, "Dünyadaki birçok firma karlarının büyük bir kısmını Ar-Ge'ye ayırıyor. Maalesef Türkiye'de böyle bir çalışma henüz yok. İnşallah bu yapılan çalışmalar, merkezler neticesinde firmalar sadece üniversite sanayi işbirliği kapsamında değil kendi bünyelerinde de Ar-Ge merkezi kurarak daha teknolojik ürünler üretilebilir. Kayseri'de alışagelmiş sektörler var artık bunların dışına çıkılması gerekiyor. Bu labaratuvarlar sayesinde sanayicimizin de ufkunun açılacağını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Hasyüncü, toplam 20 milyon lira harcanması beklenen merkez için bu yıl 500 bin lira bağışta bulunacaklarını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir