Türkiye'yi koşarak geçebilirsiniz!

Türkiye'yi gezmek, görmek mi istiyorsunuz, bunu 'koşarak' yapabilirsiniz. ‘Koşu' işi öyle bir hal aldı ki neredeyse Türkiye'nin her şehrinde her ay farklı bir maraton, yarı maraton, halk koşusu etkinliği var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Malumunuz geçen pazar günü 37. Vodafone İstanbul Maratonu koşuldu. Maratona 120 ülkeden yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Rakam epey yüksek. Çünkü bu iş tam bir delilik halini almış durumda. Bu iş bir tam 'koşu turizmi' yaratmış durumda. Bu kanıya nasıl vardım, anlatayım. Şöyle ki maratona katılmak isteyen katılımcılar için bir maratondan hemen önceki iki gün, 12-14 Kasım tarihleri arasında, Sinan Erdem Spor Salonunda bir Maraton Fuarı düzenlendi. Ben de aday koşuculardan biri olarak, tabii bir de Sağlık sayfası yaptığımdan bu fuara gittim. Fuarda katılımcılar kendilerine ait, göğüs numarası, çip, tişört, çanta gibi aksesuarlarını teslim alıyorlar. Fakat 'olay' tam da burada yaşanıyor. Şöyle ki burada dünyanın pek çok farklı ülkeleri stant açıyorlar. Nasıl Türkiye, 'Boğazı koşarak geçin' diyorsa, diğer ülkeler de, mesela İspanya “Gelin Madrid'in en güzel sokaklarında koşun” diyorlar. Mesela Çek Cumhuriyeti, 'Runczech' koşusu düzenliyor; bunun maratonu yarı maratonu var. Başka bir ülke Bosna-Hersek. Banja Luka ya da BanaLuka şehrinde yarı maraton düzenliyor. Bakın, stanttan aldığım broşürde neler yazıyordu: “BanaLuka Güney Avrupa'nın merkezinde yer alan bir şehirdir. Güzel kızlarıyla tanınır, yeşil vadileri, ıhlamur ağaçlarının uzandığı geniş vadileri vardır. Hava yolları ile ulaşımı kolaydır. Viyana'ya 5 saat, Zagreb'e 2 saat uzaklıktadır. BanaLuka seni çağırıyor!” Yani gelin koşun, gezin para harcayın! diyor. Çok fazla örnek var. Almanya-Köln, Makedonya-Üsküp'te de maratonlar düzenleniyor. Tabii, hepsinde bizdeki gibi farklı 5KM, 10KM gibi farklı kategoriler var.

Koşu işi aldı başını gitti

Şimdi gelelim başlıkta söylediğim noktaya. Yani odağı Türkiye'ye çevirelim. 'Koşu' işi Türkiye'nin hemen, hemen tüm şehirlerinde bir 'turizm' aracı haline gelmiş durumda. O kadar ki her ay farklı bir şehri görmek isterseniz bunu 'koşarak' yapabilirsiniz. Çünkü her ay farklı bir şehir ultra maraton, maraton, yarı maratonlar düzenliyor. Bakın mesela, 3 Ocak 2016'da Adana'da 'Adana Kurtuluş Yarı Maratonu ve Halk Koşusu'na gidin. Oradan, 27 Mart 2015'da Antalya Manavgat'ta Nashira Ultra Maratonu'na uğrayın. Hellenistik ve Roma dönemine uzanan tarihi 'koşarak' görün. 23-31 Temmuz 2016'da Kapadokya'da Ultra Maraton düzenlenecek. Burada bir Peri Bacaları molası verin. Sonra Karadeniz'e çıkın. Ordu'nun Aybastı ilçesinde dahi bir ultra maraton koşulacak. Ordu'nun dereleri, yeşilliği derken oksijeni depolayıp 24 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında koşulacak Likya Yolu Ultra Maratonu'na uzanın.  Zaten yıl sonu da yaklaşmış olacak. Belki tekrar Akdenize iner Mersin'deki, Uluslararası Mersin Maratonu'na, 11 Aralık 2016, varırsınız. Yani, Türkiye'yi koşarak geçebilirsiniz. 

Bu arada son olarak şunu da söyleyelim 'maraton' kelimesi; 42K koşusunun diğer adı. Yani 15K ve 10K koşuları maraton değil. Burada 'K' kilometre anlamına geliyor. Ne diyelim, yolunuz açık, nefesiniz bol olsun…
 
Çekmeköy, Zeytinburnu; ilçeler bile kendi maratonlarını düzenliyor

Nefesiniz de yeterse, Türkiye'nin ilçelerini de koşarak görebilirsiniz. Mesela 23 Ekim 2016'da Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenleyeceği hakiki altın madalya (broşürde böyle yazıyor) ve para ödüllü koşusu, 8.Cumhuriyet Koşusu'na katılabilirsiniz. Çekmeköy'ün 2015-2016 koşu takvimine bakabilirsiniz. Koşular tüm yıla yayılmış. Kış, yaz maratonları, gece maratonları… Yani hangi kategoride, ne zaman isterseniz, nerede isterseniz kendinize koşacak bir yer bulabilirsiniz, tabii nefesiniz yeterse…

Maratona en fazla yabancı koşucu Almanya'dan geldi  
                                    
Ülkere göre 37. Vodafone İstanbul Maratonu Koşucu Dağılımı İlk 8 Ülke                                   
Türkiye             19.231                         
Almanya           794                             
ABD                 624                             
Fransa              353                             
Rusya               346                             
İngiltere            325                             
İsveç                176                             
Hollanda           168                             
Belçika             109                  

Bu konularda ilginizi çekebilir