Uyku hastalıkları kalp krizini tetikliyor

Uyku hastalıklarının çoğu kalp krizini, felçleri, beyin-damar hastalıklarını getiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARS - Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, "Uyku hastalıklarının çoğu kalp krizini, felçleri, beyin-damar hastalıklarını getirir. Uykuda nefes durmalarına, diyabete ve hipertansiyona neden olur. Sağlıklı uyku, sağlıklı yaşamın temel öğesidir. Sağlıklı olmak için iyi uyumak gerekir" dedi. 

Aksu, yaptığı açıklamada, uyku sırasında anormal davranışlar, uykuda yemek yeme, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatmanın uyku bozukluğu olarak adlandırıldığını söyledi. 

Bunların hepsinin nedeninin farklı olduğunu ifade eden Aksu, organizmanın uykuda uyanıklıkta daha farklı çalıştığını ifade ederek, "Hem beynimiz hem de vücudumuz çok farklı çalışıyor. Bizim uyku sırasında gerçekleştirdiğimiz bazı eylemler var ki bunlar uyanıklıkta gerçekleştirilemiyor" diye konuştu. 

Aksu, uyku sırasında kalıcı bellek oluştuğuna değinerek, çok yorulduktan sonra iyi bir şekilde uyunmuyorsa öğrenilenlerin belleğe yerleşmesinin çok zor olduğuna dikkati çekti. 

Uykunun sağlıklı olmasının uyku süresinin yeterli olmasına ve uyku içeriğinin iyi olmasına bağlı olduğunu dile getiren Aksu, şöyle konuştu: 

"Uyku süresi yeterli değilse veya uykunun içeriği yeterli değilse bu durumda uykuda yapılması gereken işlevler yerine getirilemiyor ve dolayısıyla uyku sağlığı bozuluyor. Kalp ve beyin sağlığı bozuluyor. Uyku sırasında yapılması gereken organizasyon yapılamıyor. Bunun sonucunda kalp krizlerine daha açık oluyoruz. Uyku hastalıklarının çoğu kalp krizini, felçleri, beyin-damar hastalıklarını getirir. Uykuda nefes durmalarına, diyabete ve hipertansiyona neden olur. Sağlıklı uyku, sağlıklı yaşamın temel ögesidir. Sağlıklı olmak için iyi uyumak gerekir." 

"Öğleden sonra kafein içeren yiyecek ve içecek tüketmeyin"  

Aksu, her uyku hastalığının tedavi yönteminin birbirinden farklı olduğunu dile getiren Aksu, sağlıklı uyku için elzem olan bazı kuralların bulunduğunu kaydetti. 

Yatma ve kalkma saatlerinin standart olması gerektiğini belirten Aksu, "Hafta sonu, hafta içi, iş günü, tatil günü fark etmeksizin sizin belirleyeceğiniz bir saatte yatağa gidin. Mümkün olduğu kadar aynı saatte yatağa girin ve kalkın. Öğleden sonra da kahve veya kafein içeren içecekleri ve yiyecekleri mutlaka tüketmeyin" ifadelerini kullandı. 

Bu tür maddelerin uyku yapısını bozucu etkisinin 12-14 saate kadar uzadığına işaret eden Aksu, şöyle devam etti: 

"Örneğin sizin 3'te, 4'te içtiğiniz bir kahve belkide sizin sabaha karşı uykuya dalmanıza neden olabilir. Dolayısıyla bunlardan kaçınılmalı. Yatağa yorgun girmeyin. Fiziksel aktivitelerinizi mümkün olduğu kadar yatma saatinden önce yapın. Egzersiz programları, halı saha maçları veya salon programları bunlar çok geç saatlerde yapılıyor. Hiç doğru olmadığını biliyoruz. Yatağa o kadar yorgun olmadan gidin. Mutlaka arada 2 saatlik bir zaman olsun" şeklinde konuştu. Uyku yatakta olsun. Yatakta da bir tek uyku olsun. Kanepede, televizyon karşısında, oturma odasında veya salonda uyuklamayın. Uyku saatiniz gelene kadar oturun, sonra yatağınıza gidin. Yatakta televizyon seyretmeyin, gazete ve kitap okumayın, yatağa gidin ve uyuyun. Yatak eşittir uyku olsun. Uyku da bir tek yatakta olsun diyoruz. Bunlara uyulduğu takdirde kendisinde uyku bozukluğu olduğunu düşünen kişilerdeki uyku bozukluğu yüzde 20 oranında düzelir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir