Yılbaşında bol bol su için

Yılbaşının ertesi gününe egzersiz yaparak başlamak, kişinin kendisini zinde hissetmesini sağlar. Gün boyunca 3-3,5 litre su içmeye gayret edilmelidir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, yılbaşında yüksek enerjili ve yağlı besin tüketenlere bol su içme tavsiyesinde bulundu. 

Memorial Ankara Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada, yılbaşında yiyecek ve içecek tüketimine ilişkin bazı tavsiyelere yer verildi. 

Hastanenin Beslenme ve Diyet Bölümünden Yüzbaşıoğlu, yılbaşı gününe de diğer günlerde olduğu gibi sağlıklı bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini vurguladı. 

Ara öğünlerin de atlanmaması gerektiğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, "akşam çok fazla yiyeceğim" düşüncesiyle bütün gün aç kalmanın doğru bir yaklaşım olmadığını bildirdi. 

Emine Yüzbaşıoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: 

"Kahvaltıda 1-2 dilim peynir, az yağlı omlet veya haşlanmış yumurta, söğüş sebzeler ile tam buğday veya çavdar ekmeği tüketilebilir. Bunların yanı sıra 1 porsiyon meyve ve 1 bardak süt ilavesi ile güne enerjik başlamak mümkündür. Ayrıca sabah tüketilecek 4-5 adet zeytin, besin çeşitliliğini artırmış olur. Öğle yemeğinde ise salata veya zeytinyağlı sebze ve yoğurt ile 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek kişiyi yılbaşı akşamına hazırlayacaktır." 

"Hindinin fırınlanarak pişirilmesi sağlıklı" 

Zeytinyağlı ve yoğurtlu mezeler ile salata tavsiye eden, yağlı ara sıcaklardan kaçınılması gerektiğini belirten Yüzbaşıoğlu, yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindinin pişirilmesi ve servis edilmesiyle ilgili şu bilgileri verdi: 

"Hindinin fırınlanarak, pişirilmesi uygun bir tercihtir. Beraberinde servis edilecek garnitür olarak, glisemik indeksi yüksek patates püresi veya pirinç pilavı yerine, glisemik indeksi düşük olan bulgur pilavı tercih edilmeli; pilav et suyu veya tavuk suyuyla pişirilmemelidir." 

"Yemeğin üstüne hemen tatlı yemeyin" 

Yılbaşı gecesinde tatlı türü olarak, ayva tatlısı, kabak tatlısı, sütlaç, kazandibi ve dondurma gibi tatlıların tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, yiyecek ve içeceklerle alınan fazla kalorinin üzerine yenilen ağır tatlıların; tansiyon, kalp ve sindirim problemlerine yol açabileceğini, tatlının yemekten en az 2 saat sonra tüketilmesi gerektiğini belirtti. 

Kuruyemiş olarak leblebi ve kuru üzümü bol; fındık, fıstık, badem gibi yağ içeriği yüksek olan kuruyemişlerin az olduğu bir karışımın tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Emine Yüzbaşıoğlu, aşırı kuruyemiş tüketiminden kaçınılması gerektiğini bildirdi. 

"İlk gün 3 litre su tüketin" 

Yılbaşının ertesi gününe egzersiz yaparak, başlamanın kişinin kendisini zinde hissetmesini sağlayacağını aktaran Yüzbaşıoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: 

"Açık alanda yürüyüş yapmak, iyi bir seçenek olabilir. Ardından hafif, düşük kalorili bir kahvaltı ile metabolizmayı çalıştırmak mümkündür. Ayrıca gün boyunca 3-3,5 litre su içmeye gayret edilmelidir. Mideyi rahatlatmak için ertesi gün taze meyve ve sebze tüketimine de özen gösterilmelidir." 
Muhabir: Serdar Açıl

Bu konularda ilginizi çekebilir