Yorgun değilmişim gibi çek pampa!

‘Küresel Estetik Trendleri’ araştırmasının sonuçlarına göre, hem Türkiye hem de dünya kadınları için güzellik kavramı, dış görünüşle anılıyor. Türkiye'deki kadınların en büyük endişesi ise yorgun görünmek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Medikal estetik ürünleri üreten Allergan’ın 16 ülkeden, 18-65 yaş arasındaki 7 bin 700 kadınla yaptığı online araştırmaya göre kadınların yüzde 78’i güzellik deyince ‘dış görünüşü’ anlıyor. "Önemli olan iç güzellik" diyenlerin oranı ise yüzde 31. Türkiye’den araştırmaya katılan kadınların yüzde 52’si dış güzelliğin, iç güzellikten daha önemli olduğuna, yüzde 27’si de bunun tam tersine inanıyor. Kalan yüzde 21 ise iç ve dış güzellik arasında ‘denge’ olduğunu düşünüyor. Dolgun dudaklar, Türkiye’deki kadınların sahip olmak istedikleri özelliklerin başında geliyor. “İdeal güzelliğe ulaşmak için yüzünüzün neyini değiştirmek istersiniz?” sorusuna, Türkiye'deki kadınların yüzde 42’si "burun", yüzde 31'i "yanaklar ve gözler", yüzde 24’ü "çene hattı", yüzde 23’ü "dudaklar", yüzde 14’ü "çene" yanıtını veriyor.

EN ÇOK ÇİNLİLER HARCIYOR

Araştırmaya göre, Türkiye’de kadınlarının yüzde 76’sının en büyük endişesi yorgun bir görünüme sahip olmak. Her 5 kadından 4’ü, yaşlanmayla mücadele etmek için düzenli cilt bakımı uyguladığını belirtiyor. Cilt bakımına en çok para harcayanlar ise aylık 80 euro ile Çinli kadınlar. Onları aylık 60 euro ile Güney Kore, 45 euro ile Tayland izliyor. Peki, Türkiye’de durum nedir?

30-44 YAŞ ARASI KRİTİK

Türkiye’de kadınlar cilt bakımına ayda 44 euro harcıyor. Araştırmaya katılan 16 ülke arasında cilt bakımı için en az para harcayanlar aylık 17 euro ile Hollandalı kadınlar. Sonuçlar, kadınların yaşlandıkça cilt bakımı için daha az para harcadıklarını da ortaya koyuyor. Kadınlar, cilt bakımı için en çok parayı 30-44 yaşları arasında harcıyor. 18- 29 yaş arasında aylık 31 euro, 30-44 yaş arasında 39 euro, 45-54 yaş arasında 37 euro olan harcamalar, 55-65 yaş arasında 29 euroya kadar iniyor.

Cilt bakımında ürünleri en düzenli kullananlar ise Çinliler. Çinliler beş, Türkler ise cilt güzelliği için ortalama 3 ürün kullanıyor. Peki, asıl soru şu: Kadınlar neden estetik yaptırmak istiyor? Bu soruya şu yanıtlar gelmiş: “Kırışıklıklardan kurtulmak, kendimi daha iyi hissetmek, daha çekici ve seksi bir yüze sahip olmak için." "Dış görünüşümle ilgili negatif yorum aldığım için, bir ünlüden gördüğüm için ya da eşimin baskısı yüzünden” diyenler de var.

Eş baskısı da estetik operasyona yönlendiriyor

Araştırmaya katılan kadınlara "neden estetik operasyon yaptırıyorsunuz" diye sorulmuş. Yanıtlarda önemli bir oran, "dış görüntüsüyle ilgili olumsuz yorum aldığı ve eşinden baskı gördüğü için" yanıtını vermiş. Bu da kadınlardaki güzellik takıntısının dış etkenler nedeniyle oluştuğunu ortaya koyuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir