Adana OSB, stratejik yatırımlarla 15 bin yeni istihdam kazanacak

Türkiye’nin en büyük 10 OSB’si arasında yer alan Adana Hacı Sabancı OSB, bin dönümlük yeni bir alanı daha yatırıma açtı.100 işletmenin faaliyet göstereceği yeni bölge ile birlikte işletme sayısı 500’e, istihdam ise 35 binden 50 bine çıkacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RECEP ŞENYURT

ADANA - Son 4 yılda yaklaşık 125 milyon TL’lik altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla büyümesini sürdüren Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) yeni yatırımlar için de kolları sıvadı. Tahsise açılan bin dönümlük alanda yeni istihdam alanları yaratarak Adana’daki işsizlik sorununu çözmeye odaklanan AOSB, üretimi de artırmayı planlıyor. Yeni tahsise açılan alanda 100 işletmenin kurulmasının planlandığını belirten AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, yeni bölge için çok fazla başvuru yapıldığını ve bu başvurulardan teknoloji yoğun, stratejik, katma değeri yüksek ve hızlı bir şekilde yatırımı tamamlayacak firmalara öncelik vereceklerini vurguladı. AOSB’nin karma bir OSB olduğunu ve yeni tahsise açılacak alanda tek bir sektörü tercih etmeyeceklerini belirten Sütcü, “Yeni tahsise açılacak alanda önceliğimiz yabancı yatırım ve stratejik yatırımlar olacak. Adana OSB’de istihdamı artıracak, işsizlik sorununu çözecek emek yoğun işletmelerin kurulmasını istiyoruz. Türkiye’nin ihracat rakamlarını yükseltmesini,ithalat rakamlarını ise düşürmesini istiyoruz. Bu nedenle kapılarımızı Adana’ya katkı sağlayacak işletmelere açmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. 

AOSB’de 400 firmanın faaliyet gösterdiğini aktaran Sütcü, tahsise yeni açılacak alan ile birlikte bu rakamın 500’e çıkacağını belirtti. AOSB’de şuan 35 bin kişiye istihdam sağlandığını vurgulayan Sütcü, yeni kurulacak firmalarla istihdamın 50 bine çıkmasını beklediklerinin altını çizdi. Sütcü, AOSB’nin yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracatı ile Adana’dan yapılan ihracatın yarısından fazlasını gerçekleştirdiğine dikkat çekerken, “Yeni alanımızda faaliyete girecek diğer işletmelerle birlikte hem üretim hem istihdam hem de ihracat 3’te bir oranında artacak” dedi. AOSB’nin Türkiye’nin en önemli lokasyonlarından biri olduğunun altını çizen Sütçü, “AOSB, Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı. Adana ayrıca, Suriye ve Irak’taki kriz bittikten sonra bu ülkeleri besleyecek ilk şehir. AOSB, Türkiye’nin Afrika ülkelerine açılan kapılarından da biri. Bunun yanı sıra yüzünü Avrupa ülkelerine dönmüş ve ihracatının büyük bir bölümünü Avrupa’ya yapıyor. Bizi, bölgedeki diğer OSB’lerden ayıran en büyük özelliğimiz Amerika ve Avrupa üzerine yoğunlaşmış olan ihracatımız. Bünyemizde 5 kıtadan sanayici barındırıyoruz” diye konuştu. 

AOSB’nin çeyrek yüzyılı geride bıraktığını aktaran Sütcü, “Son 4 yılda OSB’ye yaklaşık 125 milyon TL yatırım yaptık. OSB’nin artık özellikle altyapısı miadını doldurmuştu. Bu nedenle altyapı sorunlarını ortadan kaldırmak üzere gerekli yenileme ve düzenleme çalışmalarını başlattık. Altyapı çalışmalarımıza yeni tahsis edilecek bin dönümlük alanı da dahil ettik. Altyapı çalışmaları kapsamında, elektrik, su, doğalgaz, atık su, yol, kanalizasyon ve aydınlatma olmak üzere tüm işlerde ihale yaptık, bu işlerin bir kısmı bitti, bir kısmı da bitme aşamasına gelmiş önemli yatırımlarımız oldu” ifadelerini kullandı.

aosb-bu.jpg

Enerji hatlarını yeraltına aldık

OSB içinde kapalı alan miktarının artmasının yanı sıra mevsimsel değişmeler nedeniyle mevcut yağmur su kanallarının yetersiz kaldığını belirten Sütcü, bu nedenle yağmur sularını tahliye eden kanalları genişlettiklerini kaydetti. Yapılan bu işlemler sırasında elektrik enerji hatlarını da yer altına indirdiklerini vurgulayan Sütcü, “Türkiye’de belki de en az elektrik kesintisi yaşayan OSB’lerden biriyiz ancak, zaman zaman bir fabrikadaki elektrik sorunu başka bir sanayicinin de elektrik sorunu yaşamasına neden oluyordu. Olumsuz hava koşulları ya da bir kuşun elektrik tellerine çarpması bazen elektrik kesintisine neden oluyordu. Tüm bunları minimize etmek adına enerji hatlarımızın hepsini galeri sistemi ile yer altına almaya başladık. Skada sistemiyle takip edebileceğimiz ve herhangi bir olumsuzluk durumunda uzaktan müdahale edebileceğimiz otomasyon sistemi kuruyoruz. Bu en büyük yatırımlarımızdan biri”dedi.

Sanayiciye 17 kuruşa elektrik veriyoruz

AOSB’deki işletmelere çok büyük avantajlar sağladıklarını belirten Sütcü, “Türkiye’de en ucuz elektrik ve suyu temin ettik. 17 kuruşa elektrik, 40 kuruşa da su temin ettik. Sanayicimiz bu bölgenin dışında kalan sanayicilere göre yüzde 15 daha ucuz elektrik enerjisi kullanıyor. Türkiye’nin en uygun suyu da bizde. Diğer OSB’lerde su fiyatı 1,5 liradan başlarken, biz işletmelerimize 40 kuruştan veriyoruz. OSB’deki işletmeler kapasitelerini artırdıkça tüketilen suyun basıncında sorunlar yaşanmaya başlandı. Tüketilen su arttığı için mevcut depolarımızı büyütmemiz gerekiyordu. Yaklaşık 6 milyon TL harcayarak depolarımızı büyüttük ve OSB’deki su sorununu çözdük. Ayrıca atık suyu arıtmak için de gerekli yenilemeleri yaptık” şeklinde konuştu.

AOSB’nin 25 yıllık stratejik planı hazır

AOSB’nin önümüzdeki 25 yıllık süreç için stratejik planlamasını yaptığını ve buna göre de alt ve üstyapı yatırımlarını gerçekleştirdiklerini açıklayan Sütcü, “2016 yılı Haziran ayında alt ve üst yapı çalışmalarımız sona erecek ve çok daha modern bir görünüme sahip olacağız. Bu tarihe kadar AOSB’nin tüm altyapı çalışmalarını yenilemiş ve tüm sorunlarını çözmüş olacağız” dedi.

İSO 1000 listesinde 14 firmamız var

İstanbul Sanayi Odası’nın araştırmasında, Türkiye’nin en büyük ilk 500 firması arasında Adana OSB’den 6, ikinci 500 sanayi kuruluşlar arasında ise 8 firma yer aldığını aktaran Sütcü, “AOSB, elektrik tüketiminde ve fiziki büyüklükte Türkiye’nin ilk 10 OSB’si arasında 6. sırada. Hedefimiz daha ön sıralara yükselmek” diye konuştu.

BAŞLI BAŞINA BİR KENTİ ANDIRIYOR

"AOSB, konumunun sağladığı lojistik avantaj dışında metrekare fiyatlarının ucuzluğu ve diğer organize sanayi bölgelerinde kolay bulunmayacak altyapı ve eğitim hizmetleri ile de yatırımcı için bir cazibe merkezi oluşturuyor. AOSB, bünyesindeki bankalar, sağlık ocağı, polis merkezi, itfaiye, alışveriş merkezi, SGK şubesi, noter hizmeti, İSKUR şubesi, Gümrük Müdürlüğü ve cami ile başlı başına kenti andırıyor. Son olarak AOSB’ye bir de ticaret merkezi kazandırıldı. Bir alışveriş merkezi olarak hizmete giren ticaret merkezinde sanayicinin ihtiyaç duyduğu bir çok işyeri yer alıyor. AOSB’ye yatırım yapan girişimcilere bir şehir belediyesinin verdiği tüm hizmetler mevcut. Sanayicilerin işini kolaylaştırmak için bankalardan, kamu kuruluşlarının şube açmasına kadar tüm ihtiyaçların giderilmesine yönelik çalışma yürütülüyor. Bölgede noter, İŞKUR; Gümrük Müdürlüğü hizmeti verilirken ayrıca 24 saat ambulans da bulunuyor. "

LİSE DE VAR ÜNİVERSİTE DE

"AOSB’de, sanayicilerin kalifiye eleman sorununu çözümüne katkı sunmak amacı ile Çukurova Üniversitesi’ne bağlı meslek yüksekokulunun yanı sıra bir de özel meslek lisesi bulunuyor. Meslek lisesinde AOSB’deki fabrikaların en çok kalifiye elemana ihtiyaç duydukları tekstil, elektrik elektronik, kimya ve makine gibi bölümler yer alıyor. Bu okulların öğrencileri hem staj yeri sorunu yaşamıyor, hem de mezun olduklarında sanayi bölgemizde istihdam olanağı bulabiliyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir