Bazilika halka açılıyor

İznik gölü içerisinde bulunan ve ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşfi’ arasında gösterilen Bazilika ayda iki kez halka açılacak. Her ayın 1 ve 3'üncü Cumartesi günleri saat:14.00'de halka açılarak yapılan çalışmalar aktarılacak.  

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA- İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve Müze Müdürü Haydar Kalsen ile birlikte Bazilika çalışmalarını yerinde inceledi.

Tarihi M.Ö. 4’üncü Yüzyıl’a kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik’te 2014 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçe ile aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1.5-2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısı ortaya çıkmış, buluş Amerika Arkeoloji Enstitüsü, resmi web sitesinde ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşfi’ arasına gösterilmişti. Sikke, çini ve mozaiklerin çıktığı alanda değişik mezarların da bulunduğu alanda yer alan Bazilika’nın turizme kazandırılması için uğraşlar devam ederken, merak uyandıran çalışmalarda gelinen nokta halk ile paylaşılacak.

Uludağ Üniversitesi Arkeoloji bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin “Bizler bu kazı çalışmalarına 6 ay önce başladık. Kapılar devamlı kapalı olduğu için halkımızda içeriye bakma merakı doğmaktadır.  Biz bu merakı ortadan kaldırma düşüncesi ile bundan sonra her ayın 1. ve 3. cumartesi günü saat 14:00'te halk günü düzenleyeceğiz. Halk gününde kapıları tamamen açıp merak eden vatandaşlara yapılan çalışmalar anlatılacak” dedi.

'Sakin cennet', ziyaretçilerini bekliyor'Sakin cennet', ziyaretçilerini bekliyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir