Bursa, uluslararası rekabette 4 sektörle öne çıkacak

Daha önce 3 sektörde Ekonomi Bakanlığı’na yaptığı başvuru kabul edilen BTSO’nn makine sektörü için yaptığı UR-GE başvurusu da onaylandı. Oda, UR-GE projesi sayısını 10’a çıkararak Bursa’ya 45 milyon dolarlık kaynak aktarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Bursa’da sanayide dönüşüm hamlesi gerçekleştirmek için sektörlere yönelik çalışmalarını hızlandıran Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (URGE) projeleriyle sanayide sürdürülebilirliği hedefliyor. 

Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu, Uzay Havacılık Savunma ve Raylı Sistemler sektörlerine yönelik Ekonomi Bakanlığı’na yaptığı başvurusu kabul edilen BTSO, makine sektöründe de UR-GE başvurusu yaptı. Makine alanında yapılan UR-GE başvurusu da onaylanan BTSO’nun Bakanlık tarafından kabul edilen UR-GE başvurusu sayısı 4’e yükseldi. Ekonomi Bakanlığı, BTSO’nun başvurusu onaylanan 4 UR-GE projesine 18 milyon dolara kadar destek sağlıyor. Şimdi BTSO’nun hedefinde kimya, gıda, tekstil ve kompozit UR-GE projelerine destek sağlanması yer alıyor. Her bir projenin 4,5 milyon dolara kadar desteklendiğini belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Hedefimiz 10 UR-GE Projesini Bursa ekonomisine kazandırmak” dedi. Burkay, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan Bursa’dan güçlü markaların çıkması için UR-GE projelerine büyük önem verdiklerini söyledi. Şimdiye kadar 3 ayrı UR-GE Projesi ile 13,5 milyon dolarlık kaynak sağladıklarını belirten Başkan Burkay, makine sektörü UR-GE Projesi ile bu miktarı 18 milyon dolara çıkardıklarını kaydetti. 

Hedef dünyaya açılan bir Bursa 

‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ mottosuyla hareket ederek çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Burkay, Bursa’nın makine ihracatının Türkiye toplam makine ihracatının yüzde 10’unu karşıladığına dikkat çekti. Makine sektörünün Bursa için önemli bir sektör olduğunu kaydeden Burkay, “Firmalarımızın markalaşması ve uluslararası alanda güçlü bir konuma ulaşmasını amaçlıyoruz. Kimya, gıda ve ev tekstili projelerimizin başvuru süreci ise devam ediyor. Kompozit sektöründe ilgili firmalarımızla yine UR-GE kapsamındaki çalışmalarımıza başladık. Hedefimiz 10 URGE Projesi’nden firmalarımızın faydalanmasını sağlamak. Böylece Bursa’ya toplam 45 milyon dolarlık kaynağı aktarabiliriz. Bursalı firmaların dünyaya açılması ve etkili bir oyuncu olmasını istiyoruz” diye konuştu. 
Makinede 30 firma yer aldı 

Makine sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 30 firmanın katıldığı projeye yüzde 75 oranında Ekonomi Bakanlığı, yüzde 25’e kadar ise BTSO destek sağlıyor. UR-GE projeleri ile makine sektörü üreticilerinin başta KOBİ’ler olmak üzere ihracat kapasitesini artırarak güçlenmelerini sağlamak ve yabancı makine sektörü firmalarıyla rekabet edebilirliğini geliştirilmesi hedefl eniyor. UR-GE Projeleri ile; firmaların ihtiyaç analizleri yapılarak belirlenen eğitim, danışmanlık giderleri, yurtdışına yönelik toplu fuar katılımları, ikili iş görüşmeleri faaliyetlerinin yanı sıra yurtdışından getirilecek alım heyeti faaliyetleri de destekleniyor. 

Bakanlık, söz konusu desteklerle proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine imkan sağlayarak, işbirliği kuruluşlarının önderliğinde ihracat seferberliği başlatmayı hedefliyor.

Bebe ve Çocuk Konfeksiyoncuları ABD’ye uçtu

Bursalı bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü firmaları, BTSO liderliğinde UR-GE projesi desteği kapsamında New York’ a gitti. Sektörün dünyada önde gelen fuarlarından olan Children’s Club Fuarı’nı ziyaret ederek işbirliği görüşmeleri gerçekleştiren küme üyesi 28 firmanın temsilcilerinden oluşan 48 kişilik heyet 17-23 Ekim tarihleri arasında ABD’de ticaret yapmanın yollarını araştırdı. Bursa, Türkiye’nin bebe ve çocuk konfeksiyonu üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir