Dünyanın ‘deli bisikletçileri’ yarış için İznik’te buluşacak

Belediye Başkanı Osman Sargın, “Dünyadaki deli bisikletçileri İznik’te buluşturacağız. Eylülde deneme turu yapılacak. İznikEpic için şimdiden 17 ülkeden başvuru aldık" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT - BURSA

Tarih ve kültür turizminin yanı sıra doğa sporları turizmiyle de ilçeye hareket katmayı, turizm gelirlerini kırsala yaymayı ve uluslararası çapta bilinirliğini artırmayı hedefl eyen İznik Belediyesi, İznik Ultra Maratonu ve triatlon yarışlarının ardından uluslararası nitelikteki dağ bisikleti yarışlarını da İznik’e taşımayı planlıyor. İznikEpic kapsamında zorlu tırmanışlar ve sert inişleri içeren 220 kilometrelik parkurda 4 farklı bisiklet yarışı yapılacak. 

Uluslararası standartlara sahip, federasyon tarafından yetkilendirilmiş görevlilerin parkurların denetimini yapacağı Türkiye’nin tek bisiklet maratonu olacaklarını kaydeden Belediye Başkanı Sargın, 2 gün boyunca yarış temposu dışında, İznik çevresindeki doğal alanların ziyaret edileceğini, öğlen yemekleri ve ikramların köylerde köylülerce yapılacağını, böylece köylülerin aracısız tarım ve geleneksel el sanatı ürünlerini satabilme fırsatı bulacağını kaydetti. Başkan Osman Sargın, “ ‘Türkiye’de bisikletin başkenti İznik’ sloganı ile planladığımız İznikEpic ile dünyadaki deli bisikletçileri İznik’te buluşturacağız. Alanları gezdirdik. Çok beğendiler. Eylül ayında bir deneme turu yapılacak. Ama uluslararası çapta İznikEpic nisan ayında düzenlenecek. Proje halindeyken bile şu anda 17 ülkeden yarışlara katılmak için başvuru aldık. Etkinlik kapsamında konserler, bisiklet sürüş eğitimleri, görme engellilerle tandem sürüşleri, hızlı lastik değiştirme, zamana karşı yarış, trainer üzerinde ve yavaş sürme yarışları yapılacak. Amaç Türkiye’nin tek ve en uzun etaplı bisiklet maratonu olmak”diye konuştu. 

Yarışı gelenekselleştirerek yabancı katılımcı sayısını artırmayı hedefl ediklerini dile getiren Sargın, “İznikEpic bisiklet rotasını yarış dışında da kullanılabilir hale getirmeyi, İznik ve çevresinde doğa, tarih ve kültür tanıtımı yaparak, alternatif turizm alanları yaratmayı, böylece turizm gelirlerini kırsala yaymayı planlıyoruz. Dağ bisikleti sporuyla İznik’i dünyaya tanıtacağız” açıklamasını yaptı. Sargın, 2016 hedefl erini 10 ülkeden en az 150 katılımcı, 2017 hedefl erini ise 20 yabancı ülkeden en az 400 katılımcı olarak açıkladı.

iznik-orta-001.jpg

Göl ve dağ turizmi sporla canlandırılacak
Macera Akademisi ve RaceSetter tarafından 17-19 Nisan tarihleri arasında İznik’te organize edilen İznik Ultra, her yıl artan sporcu sayısıyla ilçenin tanıtımına önemli bir katkı sağlıyor. Bursa Valiliği’nin himayesinde Asics sponsorluğunda gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en önemli uluslararası ultra maratonu olma özelliğini taşıyan organizasyon ilk kez 2012 yılında 87 yarışmacıyla düzenlenmeye başlandı. İznik Ultra’ya geçen yıl 360 sporcu, bu yıl ise 26 ülkeden 500’ün üzerinde yerli ve yabancı sporcu katıldı. 3 gün süren yarışlarda 46 kilometrelik İznik Dağ Maratonu, 83 kilometrelik Orhangazi Ultra Maratonu ve 10 kilometrelik İznik koşuları yapılıyor. Ayrıca temmuz ayında İznik’te düzenlenen Türkiye Triatlon Federasyonu Türkiye Şampiyonası’nın bir ayağı olan Triatlon yarışlarına 260 triatlet katıldı. Yine eylül ayında ilçede pentatlon yarışları yapılması planlanırken, gölde yelken sporuna yönelik çalışmalar başlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir