İhracatçılardan 'Dekan'a ‘tahmin’ tepkisi

KFMİB Başkanı Sevinç, Ordu Üniversitesi'nde görev yapan Dekan Karadeniz'in don sebebiyle fındık bahçelerinden birkaç yıl ürün alınamayacağı yönündeki açıklamalarını eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat GÜRSOY

ORDU - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in 30 Mart gecesi meydana gelen don olayından sonra fındık bahçelerinden birkaç yıl ürün alınamayacağı yönündeki iddialarının hiçbir bilimsel veriye dayanmayan ucuz bir spekülasyon merakı olduğunu söyledi.

4 Nisan 2004’teki don olayının bu yılkinden 3 kat daha şiddetli olduğunu anlatan Sevinç, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sadece 100 bin ton kabuklu fındık elde edilebilmişti. Yine o yıl da başta Turan Karadeniz olmak üzere bazı çevreler fındık ağaçlarının gelecek 10 yıl boyunca meyve vermeyeceğini söylemişti. Halbuki müteakip yıllardaki rekolte büyüklükleri sürekli arttı. Karadeniz, özellikle 2006 ve 2008’e ait rekolte tahminlerini açıklasın. Onlar açıklamazsa biz açıklayacağız” dedi. Yine 2013 ürünü için Karadeniz’in, rekolte tahminini temmuzda 480 bin ton olarak açıkladığına işaret eten Sevinç, “Bu rakamı bazı toplantılarda 400 bin tona kadar düşürmüştü. Halbuki daha şimdiden Mart 2014 sonu itibariyle resmi borsa kayıtlarında 2013 ürününden 600 bin ton civarında kabuklu fındığın işlem gördüğü anlaşılıyor. Bu durumda 2013 ürünün en az 650 bin ton olarak gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel” diye konuştu. Sevinç, Karadeniz’in görevinden istifa etmesini istediğini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir