‘İzmir, e-ticaretin merkezi olabilir’

İTB Başkanı Kestelli, İzmir'de kurulacak elektronik ticaret şirketlerine özel teşvik mekanizmalarının geliştirilebileceğini söyleyerek, 'İzmir e-ticaretin merkezi olabilir' yorumunda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir’in e-ticaretin merkezi olabileceğini söyledi.

İTB Meclis Toplantısı’nda İzmir’in İstanbul, Ankara ya da başka herhangi bir yer ile yarışarak enerjisini harcamaması gerektiğini belirten Kestelli, “Serbest bölge benzeri avantajlarla donatılacak bir modelle İzmir, pekâlâ elektronik ticarette önemli bir merkez olabilir” dedi.

Bundan iki yıl kadar önce yapılan İzmir Ekonomi Zirvesi’ndeki konuşmasında “İzmir neyin merkezi?” diye sorduğunu hatırlatan Kestelli, “Hala İzmir’de her şeyden biraz var ama tam olarak neyin merkeziyiz söyleyemiyoruz. Günümüzde teknolojinin ulaştığı her yer adeta bir ticaret merkezi artık. İzmir’in fark etmesi gereken de bence bu” dedi. İzmir’in e-ticaretin merkezi olabileceği önerisini getiren Kestelli, “Yasal ve fiziki altyapı oluşturularak bu alandaki dünya devlerinin kentimize yatırım yapması sağlanabilir. İzmir’de kurulacak elektronik ticaret şirketlerine özel teşvik mekanizmaları geliştirilebilir” diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerde elektronik ticaretin toplam ticaret içindeki payının yüzde 13, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 6 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Kestelli, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de bu pay sadece yüzde 1.5 düzeyinde. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci geçtiğimiz günlerde döviz kazandırıcı ihracatçı firmaların uluslararası elektronik ticaret portallarına üyeliği için destek olacaklarını açıkladı. Avrupa başta olmak üzere büyük bir pazarın tam ortasındayız. Çandarlı’da yapılacak liman, yeni havaalanı yatırımları gibi lojistik avantajlar ile İzmir dünyadaki e-ticaret şirketlerinin bir dağıtım üssü olabilir.”

İzmir Ticaret Borsası Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nda İTB’nin, kurulması planlanan Ürün İhtisas Borsasına yüzde 2 ortaklığı onaylandı.

Çekirdeksiz kuru üzümde 'klorpirifoz' sorunu çözüldü

İTB Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda söz alan İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer, çekirdeksiz kuru üzümde klorpirifoz etken madde sorununun çözüldüğünü söyledi. Esmer, "Geçen yıl fiyatlardaki düşüşün sebebi klorpirifoz etken maddesiydi. Üzüm 6 liradan 3 liraya düştü. Bu sene tahliller yapılıyor, bu madde hiç çıkmıyor. Bu çok büyük başarıdır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir