İzmir, serbest bölge atağına kalkıyor

İzmir bir yandan yeni bir serbest bölgeye kavuşurken, diğer yandan da mevcut bölgelerden Ege Serbest Bölgesi’nin 600 bin metrekare genişlemesi ile serbest bölge konusunda atağa kalkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN / İZMİR 

Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi olmak üzere 2 serbest bölgeye ev sahipliği yapan İzmir’de üçüncü serbest bölgesine yarın gerçekleştirilecek protokol imza töreni ile kavuşacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılacağı törende ayrıca Ege Serbest Bölgesi’nin genişlemesi ve ESBAŞ’ın faaliyet ruhsat süresinin uzatılmasına yönelik protokol de imzalanacak. 

İzmir’de 40 yıla yakın süredir faaliyet gösteren Dere Gruba bağlı kurulan Alser AŞ (Aliağa Serbest Bölgesi Kurucusu ve İşleticisi AŞ) tarafından işletilecek serbest bölge rüzgar türbünü ekipmanları üretimi alanında uzmanlaşacak. Dere Grubu’ndan alınan bilgiye göre Aliağa’da böyle bir serbest bölge kurulması düşüncesi grubun taahhüt firması Dere Construction’ın şimdiye kadar serbest bölgelerde ve organize sanayi bölgelerinde ciddi projeler üstlenmesi, bu süreçte mevzuat anlamında da ciddi tecrübeler edinilmesiyle oluştu. Müşterilerinin çoğu yabancı yatırımcılardan oluşan taahhüt grubunun son dönemde yatırım projeleri arayışlarına girmesi ve yine yabancı menşeli üretici bir firmanın serbest bölgede yer arayışına cevap verebilmek için planlanan çalışmada protokol imzalanması aşamasına gelindi. Birinci fazı 1.3 milyon metrekare olarak planlanan bölgede yatırım tamamlandığında Türkiye’de hali hazırda üretilmekte olan rüzgar türbünü kanatlarının ve rüzgar türbünü kulelerinin yanı sıra, henüz üretilmekte olmayan ancak ileri teknoloji gerektiren nasel ekipmanları üretimi, jeneratör üretimi ve ilgili yan sanayilerinin üretimlerinin yapılacağı dev bir ileri teknoloji ve üretim merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Serbest bölge kurulumu ile birlikte söz konusu alanda Türkiye’nin ilk test türbünlerinin burada konumlandırılması, Avrupa’da bir üniversite ile ortak bir Aerodynamic departmanı kurulması ve mühendis yetiştirilmesi, dünyanın her yerinden parça ve ekipman çekecek büyük bakım tesisi kurulması da hedefl er arasında. Bu haliyle yeni serbest bölge Türkiye’nin hem ileri teknoloji hamlesine, hem de cari açığın azaltılmasına katkı sağlamaya aday. 12 bin kişiye istihdam sağlaması. Yıllık 1.8 milyar euroluk işlem hacmine ulaşması planlanan bölgede yatırımın önümüzdeki yıl başlaması, Mart 2017’de faaliyete geçmesi bekleniyor. 

Ege Serbest Bölgesi 600 dönüm genişliyor 
Yarın ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşecek törende ayrıca Ege Serbest Bölgesi’nin genişlemesi ve ESBAŞ’ın faaliyet ruhsat süresinin uzatılmasına yönelik protokol de imzalanacak. Genişleme talebiyle ilgili geçen yıldan bu yana Ekonomi Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla yoğun şekilde çalıştıklarını dile getiren ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci her platformda Ege Serbest Bölgesi’nin genişlemesi ile ilgili hukuki tüm adımların atıldığını belirtiyordu. Biz ESBAŞ olarak büyümeye odakladık ve 600 dönümlük genişleme talebimizle ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı ile mevzuat oluşturma konusunda uzun çalışmalar yaptık. Bu genişlemeyle birlikte Ege Serbest Bölgesinin ticaret hacmi yıllık yaklaşık 7 milyar dolara yükselecek ve ilave 5 bin kişilik istihdamın önü açılacak” dedi. 

Türkiye’de bir serbest bölgenin ilk kez bu büyüklükte ilave bir yatırımla büyüyeceğini vurgulayan Güler, “İzmir’e daha fazla yatırımın, bilhassa da yabancı yatırımın gelmesini arzu ediyoruz ve Ege Serbest Bölgesi’ne bitişik genişleme alanının ESBAŞ’a ilave edilmesiyle birlikte potansiyel yatırımcıları bölgemize çekeceğimize inanıyoruz. Bölgemize yatırımcıların ilgisi sürüyor. Yatırımcıyı kaçırmamak için, genişleme ile ilgili mevzuata yönelik çalışmaları kısa zamanda tamamlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İşsizliğe çare olması bekleniyor
Ege Serbest Bölgesi’nde hali hazırda 70’i yabancı sermayeli 185 firmanın faaliyet gösterdiğini söyleyen Güler, “Bölgede yaratılan istihdam 18 bin 200 kişi. ESBAŞ’ın büyümesi bu anlamda işsizliğe de çare olacak. Genişleme alanımızın yatırımlara açılması ile birlikte ilave 5 bin kişilik istihdam sağlayacağımızı öngörüyoruz. Ege Serbest Bölgesi Türkiye’deki 19 serbest bölge içinde en fazla çalışana ve en yüksek ticaret hacmine sahip bölge. Bu yıl kuruluşumuzun 25. yılını kutluyoruz. Kurulduğumuz yıldan bu yana gerçekleştirdiğimiz ticaret hacmimiz yaklaşık 60 milyar dolara ulaştı. Bununla gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir