İzmir'den Jiangxi Eyaleti'yle işbirliği

İzmir, Çin’in Jiangxi Eyaleti ile işbirliği karşılıklı ticaret protokolü imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Çin Halk Cumhuriyeti Jiangxi Eyaleti Valisi Lu Xinshe arasında Valilikler arası İşbirliği Protokolü İmzalandı. Protokol ile iki kent arasında karşılıklı ticaret yanında yatırımların da artırılması hedefleniyor. İmza töreninde konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, her iki ilinde birbirine benzerlik gösterdiğini belirterek, anlaşmanın iki taraf içinde faydalı olacağı söyledi

Protokol imza töreninde Jiangxi ile İzmir arasında önemli benzerlikler olduğunu dile getiren İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Her iki il de ülkenin genel üretimi, sanayisi, tarımı içerisinde önemli bir yer tutuyor. İzmir sanayide, turizmde, tarımda, hizmetler sektöründe, lojistikte ülkemizin en önemli illeri arasında. Özellikle son yıllarda 13 tane organize sanayi bölgesi, 2 tane serbest bölgesi ve 5 tane de teknokenti ile birlikte özellikle yüksek katma değerli ve ileri teknoloji üretimi yapma noktasında da emin adımlarla ilerliyor. Jiangxi’nin de kendi ölçüsünde tarımsal hizmetlerde ve endüstri sanayi konusunda önemli bir noktada olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

'İlişkileri geliştirmede çok ciddiyiz'

Son yıllarda iki ülke arasındaki dış ticaret dengesinin Türkiye’nin aleyhine gözükse de çok yükselen bir şekilde ithalat ve ihracat rakamlarının birbirini tamamladığını vurgulayan Toprak, “Jiangxi ile İzmir arasında her bir sektörde ilişkilerimizi geliştirecek altyapının olduğunu görmekten de memnuniyet duyuyorum. İzmir’de 4 bin 500’e yakın ihracat firması, 3 bine yakın da ithalatçı firma çalışma yürütüyor. Tüm bunlarla birlikte İzmir’in özellikle Kalkınma Ajansımız aracılığıyla yaptırdığımız bir bölgesel kalkınma gelişme planı var. Bu plan özellikle yenilenebilir enerji, sağlık turizmi, yüksek teknolojinin ve turizmin geliştirilmesi konusunda bize bir yol haritası çiziyor” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Jiangxi Eyaleti Valisi Lu Xinshe ise işbirliği protokolünün iki bölge arasındaki ilişkileri geliştirmek için büyük katkı sağlayacağını belirterek, “İki bölge arasında ki ilişkileri geliştirmede çok ciddiyiz. Özellikle bunu delegasyonumuzdaki üyelere baktığımız zamanda görebiliyoruz. Özellikle ilin Kalkınma Reform Komisyonu Başkanı, Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, Ticaret Komisyonu Başkanımız ve bir tane firma temsilcimiz ile yine dış ilişkilerden de birkaç üyemiz var. Bu ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki samimiyetimizi bir kez daha göstermiş oluyoruz aslında” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir