Karatay Medresesinde 102 yıl sonra yeniden
Temeli 1251 yılına dayanan Konya Ticaret Odası (KTO) karatay Üniversitesi, asırlar öncesinden Kurtuluş Savaşı’na kadar nice alimler yetiştirdiği Karatay Medresesi’nde 102 yıl sonra yeniden derslere başladı.
RABİA KORKMAZ
KONYA-Osmanlı Devletini kuran atalarımızın eğitim gördüğü Karatay Medresesi’nde tam 102 yıl sonra yeniden ders verilmeye başlandı. Tarihi nesiller öncesine dayanan Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan KTO Karatay Üniversitesi, asırlar önce eğitim hayatına başladığı Karatay Medresesi’nde yeniden dersler vermenin, ilim öğretmenin gururunu yaşıyor. Kurtuluş Savaşı’nda eğitim gören medrese öğrencileri, Vatan uğruna canını feda etmiş ve şehit olmuşlardı. O tarihten bugüne, medrese eğitimi alınan sınıflar, ilk kez KTO Karatay Üniversitesi öğrencileri ile doldu.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti Konya’da 1251 yılında Emir Celalettin Karatay tarafından kurulan Karatay Medresesi, Kurtuluş Savaşı’nın ardından öğrencilerinin vatanları uğruna canlarını vermeleri sonucunda akademik hayatına ara vermişti. Günümüzde, ahiliğin temsilcisi Konya Ticaret Odası tarafından yeniden açılan ve Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak nesiller yetiştirmeye kaldığı yerden devam eden KTO Karatay Üniversitesi köklü tarihinden aldığı güçle, geçmişte olduğu gibi bugün de adından söz ettiriyor.
İslam Ekonomisi ve Finans dersi 102 yıl sonra yeniden Karatay Medresesi’nde
Kadim kültürün temsilcileri olan İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü öğrencilerine Karatay Medresesi’nde ilk dersi, KTO Karatay Üniversitesi bünyesinde, Türkiye’de ilk defa açılan İslam Ekonomisi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren verdi.
Yıllar sonra Karatay Medresesi’nde ders vermekten onur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “KTO Karatay Üniversitesi yeni eğitim-öğretim döneminde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü’nü açtı. Bizlerde bölümün ilk dersini üniversitenin temellerini oluşturan bu manevi atmosferde, Karatay Medresesi’nde öğrencilerimize aktarıyoruz. Yıllar sonra medresenin ruhuna uygun olarak öğrencilerimizin burada ders almalarına fırsat verenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Üniversite olarak İslami ekonomi alanında uzmanlaşmış insan kaynağı yetiştirmeyi hedefliyoruz. İslam ekonomisi, İslami finans ve katılım bankacılığı alanında ortaya çıkabilecek çok boyutlu problemleri sürdürülebilir çözümler üretebilecek ve yeni modeller oluşturabilecek uzmanlar yetiştireceğiz” dedi.
İlk derste, “İslam Dininde Emir ve Yasaklar” konusunda da öğrencilere bilgiler veren Prof. Dr. Hamdi Döndüren, konuşmasında, “Yüce Kitap Kur’an-ı Kerim’de yer alan emirler ve yasaklar insanlar için muhakkak bir fayda sağlamaktadır. İslam dininde her ibadetin insanlığa bir faydası vardır. Bunun yanı sıra namazda psikolojik olarak bir teslimiyet de söz konusudur. İlahi dinlerde en önemli konular mal, can, nesil, akıl ve inancın devamlılığıdır. İnancı tam olmayan, Allah’a kulluktan nasibi olmayan kimsenin İslam’ın diğer hükümlerine uyması beklenemez. Bütün bu şartlar birbirlerini tamamladığında bir amaca hizmet etmiş olur” ifadelerine yer verdi.