Konya'dan 189 ülkeye ihracat

Hububat merkezi Konya'dan geçen yıl, 189 ülkeye 1 milyar 511 milyon 45 bin dolar ihracatın gerçekleştirildiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anadolu'nun ortasında hububat merkezi olmasının yanı sıra sanayisiyle de yükselen şehir konumundaki Konya, 2014'te 189 ülkeye, 1 milyar 511 milyon 45 bin dolarlık ihracat yaptı. 

Selçuklu'ya başkentlik yapmış ilim, kültür ve tarih şehri Konya, sanayisiyle de göz dolduruyor. Hz. Mevlana'yı bağrında bulunduran, yüz yıllardır kadim medeniyete ev sahipliği yapmış hoşgörü kenti, bünyesindeki ihracatçılarıyla da ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, geçtiğimiz yılın ihracat rakamlarını gazetecilere değerlendirdi. 

İhracatçıların 2014'te ülkenin kahramanları olduğunu bildiren Kütükcü, "İhracatçılarımız Türkiye'yi büyütmeye, Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırmaya devam ediyor. Türkiye, 2014 yılının ilk 9 ayında yüzde 2,8 büyüdü. Bu dönemde büyümeye 2,7'lik katkıyla en büyük desteği Konyalı ihracatçılar verdi. Türkiye'yi adeta omuzlarında taşıyan bütün ihracatçılarımızı tebrik ediyorum" dedi. 

Konya, Türkiye ihracatında 14. sırada yer alıyor  

Kütükcü, geçen yıl Konya'nın Türkiye ortalamasının üzerinde performans gösterdiğini vurgulayarak, 2013'te 1 milyar 386 milyon 523 bin dolar olan ihracatın, 2014'te 1 milyar 511 milyon 45 bin dolara çıktığını dile getirdi.  

Konya'nın Türkiye ihracatında 14. sırada yer aldığını aktaran Kütükcü, Konya'nın ilk 10'a girmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. 

Kütükcü, Konya'nın en büyük pazarı olan Irak'taki istikrarsızlığın 2014 yılı ihracatındaki artışı sınırladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"2014 yılında; Almanya, Cezayir, İran, Suudi Arabistan, Vietnam, Mısır, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, İspanya, İsrail, Tunus, Hollanda, Japonya gibi ülkelere ihracatını artıran Konya, Irak, Suriye, Bulgaristan, Yunanistan, Nijer, Rusya, Libya, Tacikistan, Avusturya, Brezilya gibi ülkelerde de ihracat kaybı yaşanmıştır. Tüm bu ihracat kayıplarına rağmen, Konyalı firmalarımızın ihracatlarını yüzde 9 artırması takdire şayandır." 

Geçen yıl Konya ihracatında ikinci sırada yer alan makine ve aksamları sektörünün 2014'te ilk sıraya yerleştiğini aktaran Kütükcü, ikinci sırada ise taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün yer aldığını anlattı. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir