'ÖTV sonrası rekabet artacak' 

İzmir’deki sektör temsilcileri, otomotivdeki ÖTV artışının tüketiciler açısından olumsuz sonuçlar doğurmayacağını dile getirdiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR-Otomobilde ÖTV düzenlemesine ilişkin görüş veren İzmir’deki sektör temsilcileri, tüketiciler açısından gelişmelerin olumsuz sonuçlar doğurmayacağını, özellikle düşük ÖTV dilimine giren araçlarda rekabetin artacağı, bunun sonucunda donanımların iyileşeceğini söylediler.

ÖTV artış oranını daha fazla beklediklerini ve bekledikleri oranda artış olmamasına sektör olarak sevindiklerini ifade eden Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, “Biz yüzde 75 oranında bir artış bekliyorduk. ÖTV artışı büyük değişiklikler yaratmayacak. Ama asıl endişe veren ÖTV oranlarının geçiş yaparak artması. Tüketici açısından ise olumlu gelişme olarak algılanabilir. Özellikle yabancı otomobil üreticileri ÖTV oranından etkilenmemek için yüzde 45 ÖTV oranı araçların üretimine hız verebilir. Bu rekabeti doğuracaktır ve yüzde 45 ÖTV dilimi araçların donanımları daha da iyileştirilerek tüketicinin lehine bir durum yaratacaktır. Firmalar arası ciddi rekabetler olacaktır. Firmalar tercih edilmek için araçların donanımlarını artıracaktır” diye konuştu.

"70 bin TL’ye kadar etkilenmez"

Özellikle 70 bin TL’ye kadar olan otomobillerde artan Özel Tüketim Vergisi’nin sektörü çok etkilemeyeceğini anımsatan, otomotiv sektörünün önemli temsilcilerinden Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz ise, “O fiyattaki otomobillerin ÖTV’si yüzde 45’den yüzde 50’ye çıktı. Yüzde 5 ÖTV artışı piyasayı aşırı etkilemez. Öte yandan 40 bin TL olan araçlarda ise ÖTV miktarı aynı tutulmuş. ÖTV’de artış satılan otomobillerin yüzde 67’sini etkiliyor. Bugün 40 bin TL ile 70 bin TL arasında matraha sahip araçların toplam satışlardaki oranı yüzde 40 civarında. 70 bin TL üstü matraha sahip araçların oranı ise yüzde 17 civarında” dedi. 

Aynı zamanda Türkiye’de bulunan 6 otomobil fabrikasının da üretimleri konusunda bir geri çekilme yaşanmayacağını sözlerine ekleyen Özpoyraz ikinci el konusuna da, “İkinci el otomobillere talep artar. Kısa süre içinde zam olmayabilir ama ileri ki dönemde olabilir” diye konuştu.

"Satışlar etkilenmez"

ÖTV artışının beklendiğini dile getiren Özgörkey Otomotiv Genel Müdürü Toygun Tunçer, 2016 satışlarının yapılan zam ile etkilenmeyeceğini ifade etti. Yapılan ÖTV artışının satılan araçların çok büyük bir kısmını etkilemediğini açıklayan Tunçer, “Otomobil üretimini de etkileyecek bir durum söz konusu değil. ÖTV artışı ile rekabet koşulları daha da canlanacak. Satışa sunulacak araçlarda konfor ve donanımsal nitelikler ön plana çıkarak satışa sunulacak. Bu da tüketicinin daha donanımlı araçlara sahip olmasına yol açacaktır” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir