Sakarya turizmde gücünü Mavi Bayrak ve longozdan alacak

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Karasu'nun Mavi Bayrak'a kavuştuğunu, Karadeniz sahilindeki Kocaali ve Kaynarca ilçelerine de Mavi Bayrak alarak 60 kilometrelik sahili deniz turizminde daha da ileri noktalara taşıyacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HASAN COŞKUN

SAKARYA - Sakarya Büyükşehir Belediye başkanı Zeki Toçoğlu, Karasu'nun Mavi Bayrak aldığını, bunu Karadeniz sahilindeki diğer ilçelerde de yaygınlaştıracaklarını belirterek, "Doğa sporları ve alternatif turizme yönelik zengin altyapısı ile Sakarya 4 mevsim turizme hizmet verebilecek önemli bir merkez haline getirilecek" dedi. Toçoğlu, "Kocaali, Karasu ve Kaynarca ilçeleri yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahip. İnce taneli kumu ve temiz suyu ile doğal bir plaj. Bir taraftan turizme yönelik yatırımlarımız devam ederken diğer taraftan da altyapı yatırımlarımızı bir an önce tamamlamaya çalışıyoruz. Karasu ilçemizde inşa edilen atıksu arıtma tesisimiz tamamlandı. 11 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirilen atıksu arıtma tesisi sayesinde Karasu ve Karadeniz'in kirlenmesi önlenecek. Aynı şekilde inşaatı devam eden Kocaali ilçemizdeki atıksu arıtma tesisi yatırım çalışmalarımızı da biran önce tamamlamaya çalışıyoruz. Turizmde hizmet kalitemizi artıracağız" diye konuştu. Karasu film platosu olacak Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ise, turizm aktivitelerinin 4 mevsim yapılabilmesine yönelik Karasu'da güçlü bir altyapı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. İspiroğlu, yaz mevsiminde Karasu'ya özellikle çevre illerden çok yoğun bir talep olduğunu da ifade ederek şunları söyledi: “Karasu ilçemiz, denizi, akarsuları, gölleri, ormanları ve film çekimlerine uygun yerleşim yerleri ile adeta bir film platosu niteliğinde. Turizm çeşitliliğimizi artırmk için çalışıyoruz. Sinema ve dizi çekimlerine uygun farklı sahalar belirledik. İlk etapta, yeni mahalle, Karadeniz sahili, Camitepe, Acarlar Longozu, Küçük Boğaz Gölü, Denizköy, Yassıgeçit, Paralı yerleşim yeri ve sahaları film ve dizi çekimleri için kullanılacak" dedi.

İstanbul'a yakınlığı ve ulaşımın kolay olması deniz turizminin haricinde su sporlarından, doğa yürüyüşlerine, paraşüt sporundan motor sporlarına, olta balıkçılığından, karavan turizmine, termal turizme kadar farklı alanlarda zengin bir potansiyele sahip. Trekking için Acarlar Longozu, sakin şehir kimlikli Taraklı ve Maden deresi ile öne çıkan Sakarya, motor sporları, sualtı ve suüstü dalış sporları, olta balıkçılığı, yayla turizminde de iddialı. Küçükboğaz Gölü Mesire Alanı, balıkçı barınağı ve lokantaları ile Yeni Mahalle de kentin tanınan turizm alanları.

TERMAL TURİZMDE KAPASİTE 2 KATINA ÇIKACAK

Termal kaynaklar bakımından da zengin olan Sakarya, mevcut kapasitesini iki katına çıkarıyor. Akyazı'da hizmet veren 1470 dairelik İhlas Kuzuluk devremülk kaplıca evleri ve 130 yatak kapasiteli termal otelin haricinde Taraklı ilçesinde yatırım çalışmaları devam eden termal tesislerin 400 daireden oluşan ilk etabı tamamlanarak hizmet vermeye başladı. İkinci etabı da tamamlandığında 1300 daireden oluşacak olan Taraklı Termal, otel, hastane ve sosyal tesisleri ile birlikte Türkiye ve Avrupa'nın sayılı tesislerinden biri olacak.

TÜRKİYE'NİN 3 LONGOZUNDAN BİRİ

Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistem. Yalnızca belirli ağaç (dişbudak, kızılağaç, vs), bitki (göl soğanı, su menekşesi, vs) ve kuş (kara leylek, balıkçıl, vs) türleri bu yaşam ortamını tercih ederler. Longoz ormanları nadir rastlanan ekosistemlerdir. Türkiye'de İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum'daki (Sinop) longoz ormanlarının yanı sıra, Kızılırmak Deltası'nda da (Samsun) longoz niteliğine sahip ormanların çok küçük kalıntıları var.

Bu konularda ilginizi çekebilir