Tarihi eserlerin koruma ve onarımı tartışılıyor

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Tarihi Kentler Birliği üyesi ve Unesco Kültürel Mirası listesinde yer alan Bursa’da devam eden tarihi eserlerin korunması ve onarımı konusunu masaya yatırdı. Yarın sona erecek Koruma ve Onarım Semineri’nde 6 oturum yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin, son yıllarda Bursa’da Tarihi Kentler Birliği üyeliği, Unesco Kültürel Mirası listesinde yer alışı gibi nedenlerle çok sayıda proje uygulandığını kaydetti. Şahin, “Eserlerin tarihi çevrelerine, sanatsal, malzeme, teknik özelliklerine zarar veremeden yapılabilirliğini göstermek, bilimsel çalışmaların önemini ortaya koyan uzmanların deneyimlerinden yararlanmak, koruma ve onarım konusunda çalışan meslektaşlarımızın bir araya gelebileceği bir platform oluşturarak bu konuda daha çok meslektaşımızı çalışmaya teşvik etmeyi hedefledik” dedi.

Seminerin ilk oturumunda Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın başkanlığında Prof. Dr. Murat Taş, Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Doç. Dr. Yonca Erkan ve Dr. Banu Pekol tarafından sunumlar yapıldı. Seminerde ayrıca restorasyonlar başta olmak üzere mevzuat, alan başkanlıkları, tarihi kentsel peyzaj, kapasite geliştirme ve sivil toplum, demokrasi ve etik, fırsatlar ve sorumluluklar, koruma tarihi, sürekli bakım onarım, koruma projesi hazırlanma süreci, destek-hibe programları, deprem etkisi, taşıyıcı sistem, ahşabın korunması, Venedik Tüzüğü, belgeler ve gözlemler, tehlike altındaki alanlar ve binalar, malzeme analizi içeriğinde çeşitli sunumlar gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir