Urla'nın ünlü 'sakız enginarı' coğrafi işaret için sıraya girdi

Erkenci ve sofralık özelliği ön planda olan Sakız enginarı en çok Urla, Çeşme ve Karaburun'da üretiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası (İTB), Urla sakız enginarı için Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret başvurusu yaptı. Tescilin 2017 yılı içinde verilmesi bekleniyor. İşte bu potansiyeli değerlendiren İTB, Urla sakız enginarı için Türk Patent Enstitüsü'ne 'Urla Sakız Enginarı' ibaresiyle coğrafi işaret başvurusu yaptı.

İTB Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir'in önemli ürünlerinin marka değerinin korunmasını amaçladıklarını belirterek, "Bu nedenle 2016 yılının ilk haftalarında başlattığımız çalışmaların sonucunda, Temmuz ayında Türk Patent Enstitüsü'ne "Urla Sakız Enginarı" ibaresi ile coğrafi işaret başvurumuzu yaptık. 2017 yılında ise coğrafi işaretimizi almayı öngörüyoruz" dedi. Urla sakız enginarının ticari potansiyeline dikkat çeken Kestelli, "Enginar bölgenin tarımsal üretimi için olduğu kadar gastronomi turizmi açısından önemli bir ekonomik potansiyele sahip. 2015 yılında düzenlenmeye başlayan Uluslararası Urla Sakız Enginarı Festivali bu potansiyelin ortaya çıkarılmasında önemli bir aşama oldu. Bu bölgede yetiştirilen enginarın coğrafi işaret ile tescillenmesi önemli bir ürünümüzün markalaşmasına imkan verecek ve gerek yurtiçi gerekse yurtdışı market ve pazarlarda coğrafi işaret pazarlanmasına imkan sağlayacaktır" diye konuştu.

Sakız enginarının en ideal yetiştiği bölge Urla

Erkenci ve sofralık özelliği ön planda olan Sakız enginarının en yoğun ve en ideal yetiştiği bölge Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinin yer aldığı bölge. Bu 3 ilçede üretilen yaklaşık 7 bin ton enginar İzmir ili üretiminin yüzde 65'ini, Türkiye üretiminin ise yüzde 21'ini oluşturuyor. Bu bölgede yetiştirilen enginar bölgenin iklimsel ve toprak özelliklerinin etkisiyle kendine has kalite ve verime sahip. Bölge halkı tarafından uzun geçmişten günümüze kadar tüketilen Urla sakız enginarı son yıllarda şöhret kazandı, bölge içi ve bölge dışı pazarlarda yoğun talep görmeye başladı. Ayrıca enginar, son dönemde, gerek sağlık açısından yarattığı fayda, gerek yoğun lezzeti nedeniyle tüketimi artan bir ürün oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir