En çok konut projesi Kartal'da

30 Mart sonrası konut kredileri piyasasında ve lansmanı yapılan projelerde artış gözlendiğini söyleyen TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Maya, "Lansmanı yapılan projelerin dağılımına bakıldığında en fazla lansman İstanbul Kartal'da" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, faiz oranlarındaki artışın ipotekli satış adetlerinde ve kullandırılan konut kredisi hacminde düşmeyi getirdiğini belirterek, "Yerel seçimler sonrasında gerek konut kredileri piyasasında gerekse lansmanı yapılan konut projelerinde bir artış gözlendi.  2014 Ocak ayından itibaren lansmanı yapılan projelerin dağılımına bakıldığında en fazla lansmanın İstanbul Kartal ilçesinde olduğu gözleniyor" dedi. 

İlk 3 ayda ikinci el konut satışlarında yüzde 6 azalma vardı

Konut satışlarını değerlendiren Maya, TUİK verilerine göre 2014'ün ilk üç ayında 2013'ün ilk üç ayına göre yaklaşık yüzde 6 oranında azalma görüldüğünü vurgulayarak, bu azalmanın ilk el konut satışlarından değil ikinci el konut satışlarından kaynaklandığı söyledi. 

İlk 3 ayda en çok satış yapılan iller; İstanbul, Ankara ve İzmir 

Maya, bu satışlarda tahmin edildiği üzere en çok satış yapılan illerin sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir olduğunu dile getirerek, 2014'ün ilk üç ayında ipotekli satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 seviyesinde bir düşüş görüldüğünü ifade ederek, tablonun bu şekilde gerçekleşmesinde artan faiz oranlarının etkisinin görüldüğünü dile  getirdi.  

İlk çeyrekte ipotekli satışların oranı yüzde 31'e geriledi

İpotekli satışların toplam satışa oranının 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 31'e kadar gerilediğini, 2013 yılının ilk çeyreğinde ise ipotekli konut satışlarının toplam konut satışlarına oranının yüzde 42 seviyelerinde olduğunu kaydetti.  

"Konut kredisi faiz oranlarındaki yükselme etkili oldu"

Maya, kullandırılan konut kredisi hacminin BDDK verilerine göre değerlendirildiğinde 2013' ün ilk 3 ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 7 büyüme hacminden yüzde 1,70 lere düştüğünü vurgulayarak, büyüme oranındaki bu düşmede konut kredisi faiz oranlarındaki yükselmenin önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. 

"Faiz indirimi piyasayı tekrar hareketlendirebilir"  

Konut kredisi faiz oranlarının ise Nisan 2014 itibarı ile 10 yıl vadede aylık 1,03' den başlayıp 1,49 seviyesine kadar çıkan farklı oranlara sahip bir görünüm çizdiğine işaret eden Maya, "Geçen yılın aynı dönemlerinde ise ortalamada 0,80 seviyelerinde idi. Faiz oranlarındaki bu artış beraberinde ipotekli satış adetlerinde ve kullandırılan konut kredisi hacminde düşmeyi getirdi" dedi.  

"Konut piyasasında bekleme döneminden geçildi"

Maya, 2014 yılının ilk üç ayının gerek yerel seçim beklentisi gerekse yurtiçindeki siyasi ve ekonomik gelişmeler çerçevesinde bekleme döneminde geçtiğini anlatan Maya, şöyle konuştu:  

"Yerel seçimler sonrasında gerek konut kredileri piyasasında gerekse lansmanı yapılan konut projelerinde bir artış gözlendi.  2014 ocak ayından itibaren lansmanı yapılan projelerin dağılımına bakıldığında en fazla lansmanın İstanbul Kartal'da olduğu gözleniyor.  

"2. çeyrek gayrimenkul sektörünün nasıl şekilleneceği anlamında ışık tutacak"

2014 ilk çeyreği konut satışları anlamında 2013' e kıyasla korkulduğu kadar yavaş geçmediğini istatistiklere bakarak söylemek mümkün. Yerel seçimler ve siyasi gelişmeler bazı projeleri ve süreçleri bekleme dönemine alsa da bankalardan gelebilecek bir faiz indirimi konut piyasasının tekrar hareketlenmesini sağlayabilir. Yeni projelerin hareketlendiği bir dönemde özellikle İstanbul'da kent merkezinden daha çok alt merkezlerde yeni projelerin satışa çıktığını gözlemliyoruz. 2014 ikinci çeyreği gayrimenkul sektörünün nasıl şekilleneceği anlamında bizlere önemli bir ışık tutacak. Nitekim bu çeyrekteki gelişmelere bakarak yılı nasıl kapatabileceğimiz öngörüleri daha netleşebilecektir." 

Maya, ofis piyasası anlamında 2014 ilk çeyreğine bakıldığında özellikle Merkezi İş Alanı'nda (MİA) inşaatı devam etmekte ve tamamlanma aşamasına gelen projelerde önemli kiralamalar olmaya devam ettiğini dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir