İnşaat sektörü kablodan kurtuluyor

Son üç yıl içinde kablosuz ürünlerin pazardan aldığı pay yüzde 10’a çıkarken, inşaat sektöründe artık kablo kopmaları ve kablo çekmeler son bulmaya başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

hgf.png

İnşaat sektöründe kablosuz ürünlere kayış başladı. Sektöre gelişmiş teknolojik ürünler sunan Hilti, kablosuz ürünlerde son üç yıldan bu yana yüzde 60’ın üzerinde bir satış grafiği yakaladı. İsviçre ile Avusturya arasında yer alan yaklaşık 35 bin nüfuslu Lihtenştayn Prensliği’nde doğup global bir marka haline gelen Hilti’nin Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mehmetçik Kalay, hem kabloludan kablosuza hem de normal çivi çakma yönteminden kablosuz tabanca ve diğer kablosuz ürünlere kayışın bütün dünyada yaşandığını ifade etti. Kablolu ürünleri kullananların kablo çekme ve yaşanan kablo kopmaları yüzünden maliyet artışından şikâyet ettiğini dile getiren Kalay, inşaat sektöründeki verimliliğin artmasında kablosuz ürünlerin önemli bir araç olacağını aktardı. Kalay, bu ürünlerin geleceğiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “5 yıl öncesinde yüzde 1 iken, 3 yıl içinde kablosuzların payı yüzde 10’lar seviyesine çıktı. 2020’ye kadar ise yüzde 50’lere kadar çıkacağını düşünüyoruz. ” 

Öncesinde kablosuz ürünlerin kablolu kadar güçlü olmayacağı düşüncesinin piyasada olduğunu aktaran Kalay, Hilti’nin geliştirdiği inovasyon sayesinde kablolu kadar iyi hatta ondan daha iyi kablosuz ürünlerle piyasaya girdiğini söyledi. Şu anda 8 değişik kategoride kablosuz ürünleri olduğunu belirten Kalay, 2015 yılında hem yeni modelleri hem de kablosuz ürünlerde yeni ürünler sunacaklarını söyledi. Kablosuz ürünlerde en çok sattıkları arasında çivi çakma cihazının olduğunu aktaran Kalay, son üç yıldan bu yana bu üründe yüzde 60’ın üzerinde bir satış grafiği yakaladıklarını kaydetti. Kalay, normal bir ürünlerle 1 saatte bitecek bir işin kablosuz çivi çakma ile 10 dakikada biteceğini belirtti. 

Deprem güvenliğinde ankraj sistemlerine de bakılacak 

Kalay, diğer en fazla sattıkları ürünün ankraj sistemleri içinde yer alan dübeller olduğunu dile getirdi. Bu alanda ise yüzde 50 ve üzeri büyüdüklerini anlatan Kalay, bunun nedeninin depreme verilen önemin giderek artmasından kaynaklandığını söyledi. Ayrıca mevcutta sadece klon ve kirişlerin sağlamlığına bakan 2008 yılındaki Deprem Yönetmeliği’nin yeniden yazıldığını aktaran Kalay, Hilti’nin de yönetmeliği hazırlayan ekibin içinde yer aldığını söyledi. Yeni yönetmeliğin 2015’in Mayıs ayında yayınlanmasının planlandığını aktaran Kalay, “Eski yönetmelikte binada ki cephenin ve tavanda asılı sistemlerin düşme risklerine bakılmıyordu. Yeni yönetmelikte de artık cepheleri tutan dübelere de bakılacak” dedi. 

5 yıl boyunca büyümeyi yüzde 20’nin üzerinde tutacak

Geçen yıl yüzde 30 büyüdüklerini, bu ise yüzde 38 oranında büyüme ortaya koyduklarını aktaran Kalay, “2020 yılına kadar Türk inşaat sektörü ne kadar büyürse büyüsün biz yüzde 20 ve üzeri büyüyeceğiz. Bu büyüme insan yatırımı da artırdı. 2014’e 146 kişiyle başladık. Şu anda 190 kişi olduk. Marttan itibaren kırıcı ve delicilerde yeni ürünleri sunacağız" dedi.

Hilti Türkiye, Amerika’ya örnek oldu 

Hilti Türkiye’nin mayıs ayı başında taşındığı ofisi tasarımı ve çalışanlarına sunduğu imkanlarla dikkat çekiyor. Ofisin dekorasyonu şirket çalışanları ve mimarların olduğu bir grupla dizayn edlirken, ofiste kullanılan ürünlerin önemli bir kısmı ise Hilti ürünlerinden oluşuyor. Bu ürünler arasında inovasyon ödülü alan yangın durdurucular pek ürün yer alıyor. Hilti Türkiye, aynı zamanda her hafta Türkiye’de ve dünyada CEO’luk ve liderlik yapmış kişileri her hafta ofisinde ağırlayarak bu kişilerin deneyimlerini çalışanlarıyla paylaşmasını sağlıyor. Apple, Microsoft, gelen şirketler arasında… Türkiye’deki ofis Amerika Dallas’ta bulunan başka bir Hilti ofisine örnek oluşturmuş.

Bu konularda ilginizi çekebilir