Konut projelerinde talep patlaması yaşanıyor

Siyasete odaklanan tüketici ve yatırımcıların seçim sonrası yeniden piyasaya dönmesiyle konut satışlarında talep patlaması yaşandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Konut sektörü seçimlerden sonra projelerini birer birer satışa çıkarırken, projelere gelen ön talepler üst noktaya çıktı. Kimi projelerin satış ofislerine günde 100 kişi gelirken, kimi projelere sadece 15 günde 5 bin talep geldi. Bazı projelerde ise aynı daire için birden fazla kişinin birbiriyle alım için yarıştığı dikkat çekti. Sektör temsilcileri sektördeki hareketliliğin siyasete odaklanan tüketici ve yatırımcıların seçim sonrası yeniden piyasaya dönmesinden kaynaklandığını belirttiler. Bu neden nisan ve haziran döneminin inşaat sektörü için hareketli geçmesi öngörülürken bu dönemde sektörün çift haneli büyüme rakamlarına erişmesi bekleniyor. 

“Ruh halimiz iyileşti piyasalar canlandı” 

Piyasadaki hareketlilikle ilgili konuşan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, projelerin indirimli ve makul fiyatlarla satışa sunulmasının hareketlilikte etkili olduğunu belirtti. Ömer Faruk Çelik, seçim sonrası piyasanın daha da hareketlenmesini ise şöyle değerlendirdi: “Gezi süreci, 17 Aralık, seçimler nedeniyle insanlar piyasayı bırakıp siyasete çok konsantre olmuşlardı. Seçim sonrası yaşananlar ise artık bu ruh halinin iyileşmesiyle gerçekleşti. İnsanlar artık piyasada ve siyasette ciddi bir kriz olmayacak havasına geçince rahatladı. Bu rahatlığın verdiği iş piyasada hissedilmeye başlandı. Artık seçim gündemden çıkarıp normal hayatına döndü.” 

Üç ayda satışların yüzde 60’ı yapılır 

“2014’ün ilk çeyreği ile bu yılın ilk üç ayı kıyaslandığında İstanbul’daki birinci el konut satışlarının yüzde 14 azalmış olduğu görünüyor, ancak buna rağmen sektörde yeni satışa çıkan projelerde ilgi fazla” diyen Ömer Faruk Çelik, “Bu yılın mart ayına kıyasladığımızda nisan ayında satışların ivmesi artmış görünüyor. Çünkü nisan, mayıs, haziran inşaat sektörünün en fazla satış yaptığı dönemler. Bu aylarda satışların yüzde 60’ı yapılır, yüzde 40 da yılın ikinci yarısında yapılır” dedi. Ömer Faruk Çelik, yeni satışa çıkan spesifik projelerde satışların yükselmesine karşın rağmen yeni projelerdeki KDV artışı ve genel piyasa koşullarının yansımalarından dolayı yıl sonunda sektörün geçen yıla göre yüzde 4-5 civarında aşağıda seyretmesinin beklendiğini kaydetti. 

Seçimden sonra bekle-gör havası dağıldı 

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, nisan ayında hem satışa çıkan projelerin artması hem de talebin armasını yerel seçimlerden bir ay önce tüm sektörleri kapsayan bekle- gör havasının dağılmasına bağladı. Bu durumun yeni konut projelerinin satışa sunulmasına vesile olduğunu belirten Durbakayım, “Çünkü herkes genel seçimlerin bir göstergesi olarak gördüğü yerel seçimlere endekslenen faiz oranlarının nasıl bir rota çizeceğini merak ediyordu. Siyasi istikrarın devam etmesine bağlı olarak ertelenen konut arzları peş peşe geldi. Talep tarafında da aynı süreç işledi. Yani okulların tatile gireceği haziran ayına kadar hem konut yapımı hem de satışlarında oldukça canlı bir dönem göreceğiz. Konut kredi faizlerinde bir miktar gerileme yaşanırsa talep tarafı daha da ağır basar. Bastırılan talebin harekete geçmesi sektörün 2. Çeyrek büyüme rakamlarını iki haneye taşıyabilir. Yıllık bazda ise gerek kamu yatırımları gerekse özel sektör projelerinin mevsimsel artışlarına bağlı olarak inşaatın yüzde 6-7 gibi artmasını bekliyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir