Konutta 1 milyon adetlik satış beklentisi

Bu yılın ilk beş ayını daralmayla geçiren gayrimenkul sektöründe düşen faiz oranları konut satışlarına canlılık getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

leyla_ilhan-013.jpg

Yükselen konut kredisi faizi ve yerel seçimler nedeniyle yılın ilk beş ayında konut satışlarının yüzde 8.5 azaldığı bir süreç yaşayan gayrimenkul sektörü ikinci yarıyıla olumlu bakıyor. Merkez Bankası’nın faiz indirme kararıyla birlikte konut kredilerinde faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşmesiyle konut satışlarında canlanma işaretleri başladığı kaydediliyor. Yılın tamamında konut satışların yeniden 1 milyon üzerine çıkacağı bekleniyor. 

Peşin satışlar sektörü kurtardı 
Sektörün durumuyla ilgili değerlendirme yapan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut satışlarının artık, iç piyasanın nabzı haline geldiğine dikkat çekerek, “Toplam konut satışı mayısta yüzde 12.5, beş ay toplamında yüzde 8.6 düştü. Ancak oranın bu düzeyde kalmasını peşin satışlar sağladı” dedi. Özellikle ipotekli (kredili) satışlarda yüksek bir düşüş yaşandığını ifade eden Çelik, “Bu yıl mayısta ipotekli konut satışı 30 binde kaldı ve geçen yılın aynı ayındaki 45 bine göre yüzde 34 azaldı. Beş aylık satış ise 134 binle geçen yılki 202 binin yine yüzde 34 altında kaldı” diye konuştu. Çelik, ipotekli satışların azalmasına karşın, peşin satışların ise ilk beş ayda yüzde 10 artış gösterdiğini söyledi. 

'Faizde yeni indirim bekleniyor” 
Faiz indirme konusunda Merkez Bankası’nın son olarak 0,75 puanlık bir azaltmaya gittiğini ve repo faizinin ise yüzde 8,5’ta kaldığını ifade eden Çelik, yapılan faiz indiriminin, konut kredisi faizlerine yansımalarının az olduğunu belirterek, “İndirimin tüketiciye cazip gelmesi için faizlerin biraz daha indirilmesi gerekir. Merkez Bankası’ndan bu olumlu adımı atmasını bekliyoruz” dedi. 

2014’ün ikinci yarısına temkinli bir iyimserlikle baktıklarının ifade eden Çelik, yerel seçimler sonrası alıcıların ilgisinin artmaya başladığını aktardı. Konut sektörü ikinci yarıya olumlu başladı, satışlar 1 milyonu aşacak “2014 yılının ikinci yarısında her ne kadar cumhurbaşkanlığı seçimleri olsa da politik gerilimin geçtiğimiz dönemdeki gibi yükselmeyeceğini ve bunun da ekonomik aktivite ve konut sektörü açısından daha ılımlı bir yarıyıl getireceğini düşünüyoruz” diyen Çelik, “2014 yılı sonunda konut satışlarının 1 milyon adedin üstüne çıkabileceğini ancak geçen seneki seviyesi olan 1 milyon 157.190 adedin altında kalacağını tahmin ediyoruz” açıklamasını yaptı. Çelik, satışların ise ağırlıkla markalı konut projelerinde yoğunlaşmasını beklediklerini kaydetti. 

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından gayrimenkul ve inşaat sektörü canlanmaya başladığını kaydeden Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara ise “Bu faiz indiriminin konut kredisi faizlerine de etkisi oldu ve faizlerde düşüş yaşandı. Bu durum inşaat sektöründeki konut stoklarının erimesine yardımcı olacak diye düşünüyoruz. Çünkü yüzde 1’in altına düşen kredi oranları alıcılar için avantaj oluşturuyor ve alıcı kitlesini genişletiyor. Dolayısıyla bulunduğumuz dönem konut satışları açısından hareketli geçiyor. Şu an konuta ihtiyacı olan insanların alım yapması için cazip ve doğru bir zaman. Merkez Bankası’nın faiz politikasına bağlı olarak kredi faiz oranlarında bir miktar daha düşüş yaşanabilir” diye konuştu. Genelde yaz aylarının tatil ve bu dönemde Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesi gibi nedenlerle gayrimenkul sektörü açısından biraz durgun geçebildiğini dile getiren Kara şöyle konuştu: 

'Bu yaz hareketli geçiyor' 
“Fakat bu durum bizim açımızdan pek öyle olmadı. Ağustos sonunda teslim etmeyi planladığımız Kartal’da konumlanan 253 konutluk Çukurova Tower’da son 20 dairemiz kaldı. Satışı devam eden Çukurova Tower projemiz teslim tarihinin çok yakın olması ve kampanyamızın da etkisiyle bu dönemde yoğun ilgi görüyor.” Kara, Çukurova Tower ile ilgili çalışmalarına ek olarak gerçekleştirmeyi planladıkları yeni projeleri nedeniyle bu dönemde ekstra bir yoğunluk yaşadıklarını kaydetti. 

'Parlak bir dönem yaşıyoruz' 
Özyurtlar İnşaat olarak yaz ayları ile birlikte alım cephesinde son derece hareketli günler yaşadıklarını aktaran Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Bir ay ara ile 1 Coastal City ve Nlogo İstanbul projelerimizi piyasaya sunduk. 1Coastal City projemiz katıldığımız uluslararası emlak fuarlarında büyük ilgi gördü. Projede yer alan 104 dairenin toplu satışına yönelik Dubaili yatırımcılarla ön anlaşma yaptık. Ardından mayıs ayında satışa çıkardığımız Nlogo İstanbul projemizinrekor sürede ilk etabının yüzde 80’ini alıcısıyla buluşturduk” dedi. 

Faizlerin yüzde 1’in altına inmesiyle alıcıların konut alımına başladığını aktaran Özyurt, “Şu anda faizlerin yüzde 1’in altına inmesi satışları olumlu yönde etkilemekte. Sürpriz bir gelişme olmazsa faizlerdeki düşüşün devam edeceğine ve aylık bazda yüzde 0.70-0.80 bandına kadar ineceğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

'Yatırımlar hız kazanacak' 
Yılın ikinci yarısında yatırımların daha da hız kazandığını, sektör genelinde yeni projeler ve satış kampanyaları düzenlendiğini aktaran Özyurt şu yorumu yaptı: “Konut sektörü için piyasadaki bu olumlu hava yatırımların artı değer olarak geri dönmesini sağlayacak. Sadece sektörümüz açısından değil, aslında genel anlamda Türkiye açısından da umut vaat eden parlak bir dönemin içerisinde yer alıyoruz.”

Yeni projeler geliştiriliyor, talep durmuyor Çekmeköy’de hayata geçirdikleri Essa Flora’da ilk dairelerin inşaat sürecinde satın alındığını aktaran Essa Yapı İnşaat Grubu Başkanı Eren Sarıoğlu, ancak Türkiye gündeminin her an değişebildiğine işaret etti. Faizlerin artması ve döviz kurunda yaşanabilecek dalgalanmaların satın alma talebini etkilese bile tamamen durduramadığını aktaran Sarıoğlu, konut üreticilerinin de vatandaşın konut edinmesi yönünde çözümler geliştirdiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir