'D2'li otobüslere yeni düzenleme şart'

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Erdoğan, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün D2 belgeli otobüslerin denetimine yeni bir düzenleme getirmesi gerekli"dediTürkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başk

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, son bir ayda meydana gelen otobüs kazalarında denetim eksikliklerinin de etken olduğunu savunarak, bu yönde D2 belgeli otobüslere yönelik yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiğini belirtti.  

Erdoğan, son bir ayda Isparta'nın Yalvaç, Afyonkarahisar'ın Çay ve Sivas'ın İmranlı ilçesinde 3 büyük otobüs kazası meydana geldiğini hatırlatarak, kazaların otobüslerdeki denetim eksikliklerinden ve bilinçsizlikten kaynaklandığını savundu.  

Şehirlerarası seyahatlerde, tarifeli yolcu taşıyan otobüslerin dışındaki tercihlerin bilinçsizce yapıldığını belirten Erdoğan, "Kazalara karışan otobüslerde ciddi denetim eksiklikleri var, en başta bilinçsizlik var. Uzun mesafe seyahatlerde otobüs kiralayayım derken ucuza kaçma düşüncesi maalesef böyle neticelere yol açabiliyor" diye konuştu.  

Erdoğan, Türkiye Futbol Federasyonu'nun alt liglerde deplasmana seyahat edecek takımlar için tam denetimli ve kurumsal bir otobüs firması ile anlaşarak örnek bir uygulamaya başladığını anlatarak şunları söyledi:  

"Emniyet Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlar bu tip seyahatlerde devrede olmalı. Bu tür seyahatlerde otobüs seçimi işin ehli olmayan kişilere bırakılırsa bilinçsiz bir şekilde yanlış tercihte bulunulabiliyor. Belki kazalarda otobüs tercihi ilgili kurumlara bırakılsaydı daha kaliteli ve daha denetimli otobüsler seçilebilirdi." 

"D2 belgesine düzenleme getirilmeli" 

"D2 belgeli" şehirlerarası grup ve turist taşıyan otobüsler hakkında "Bu otobüsler 'D1 belgeli' dediğimiz şehirlerarası tarifeli yolcu taşıyan otobüslerin aksine sadece yolda denetim merkezi ya da ekibine denk gelirse denetleniyor" ifadesini kullanan Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu otobüslerin denetimine yönelik yeni düzenleme getirmesi gerektiğini kaydetti. 

Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Türkiye'de D2 belgeli 37 bin, D1 belgeli 8 bin civarında otobüs var. TOFED olarak biz de bu düzenleme içinde yer  alabiliriz. D1'lerin kalkış ve varış noktaları sabit. Bütün bu noktalarda takometreleri, sigortaları ve sürücüleri denetleniyor. D2 belgeli otobüsler yeniden gözden geçirilmeli. D1 belgeli otobüsler, D2 belgelilerin işlerini de yapabilir. Örneğin D1 belgeli tarifeli bir otobüs İstanbul'dan Kars'a giderken polis, araçtaki üç şoförü de görmek istiyor. Ancak aynı durumlarda D2'lerde yedek şoför var mı ya da bunu denetleyen var mı belirsiz. Şoför uykusuzsa yorgunsa kaza oluyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir