Bakanlık piyasadaki binlerce sahte treyler için harekete geçti

Sanayi Bakanlığı, treyler sektörünü milyonlarca euroluk zarara uğratan ve sayıları 3 bine yaklaşan sahte treylerlere karşı harekete geçti. Sahte üretim yapan birçok firmanın TİP Onay Belgesi iptal edildi, bu araçların trafiğe çıkması yasaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel-yucel-005.png

Sektörü büyük sıkıntıya sokan sahtecilik olaylarına karşı bakanlıktan müjdeli haber geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, treyler sektörünü milyonlarca euroluk zarara uğratan ve sayıları 3 bine yaklaşan sahte treylerlere karşı harekete geçti. Birçok firmanın TİP Onay Belgesi iptal edildi, sahte treylerin trafiğe çıkması yasaklandı. 

Treyler üreticileri sektöre önemli boyutlarda kayıplar yaşatan sahtecilik olaylarına karşı uzun süredir büyük bir mücadele yürütüyordu. Caydırıcı bir yasal düzenleme olmadığı için 'change' adı verilen yöntemle rehinli treylerler yeni şasi numarasıyla başka bir üreticiye ait uygunluk belgesi ve uygunsuz bir fatura ile trafiğe çıkıyordu. Yıllık yaklaşık 25 bin treylerin üretildiği sektörde 3 bine yakın aracın bu yöntemle yeniden piyasaya sunulduğu biliniyor. Türkiye'nin en büyük üreticilerinden Tırsan'ın sadece tek bir davadan 1 milyon euro alacağı bulunuyordu. Milyonlarca euroluk alacağını tahsil edemeyen üreticiler devletten acil çözüm beklerken, Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) konuyla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlayarak Başbakanlık'a sunmuştu. TREDER, son olarak 2015 yılının başında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ı ziyaret etmiş, Bakan Fikri Işık, Kaan Saltık başkanlığındaki TREDER heyetine konunun takipçisi olacağını iletmişti. Geçtiğimiz hafta bakanlıktan sektörü sevindiren haber geldi. 

Bilim, Sanayive Teknoloji Bakanlığı, treyler sektörünün kanayan yarası haline gelen sahteciliğin önüne geçmek için önemli bir adım attı. Bakanlık, Tip Onay Belgesi olmadan üretim yapan, bir Tip Onay Belgesi ile birden fazla araç üreten, tip onayını satan veya satın alan, düşük fatura keserek satış yapan ve eleman çalıştıran firmaların Tip Onay Belgesi’ni iptal etmeye başladı. Ayrıca söz konusu firmalara ait araçların trafiğe tescil edilmemesi için de ilgili kurumlara bilgi veren Bakanlık, sahtecilik konusunda treyler sektörüne rahat bir nefes aldırdı. 

TREDER Başkanı Kaan Saltık, atılan bu adımı çok yerinde bulduklarını ve sektörün geleceği için atılmış büyük bir adım olarak gördüklerini belirterek, “Türk treyler sektörü sadece yurtiçinin değil üç kıtanın ihtiyaçlarına yönelmiş durumda. Henüz mali boyutunun dahi net olarak bilinmediği ancak sayıları binleri aşan adetlerde treylerin sahteciliğe maruz kalındığı tahmin ediliyor. Böyle vahim bir tablo ile bu sektörün ilerlemesi mümkün değil. Bu sektörün artık sahtecilik ile uğraşması ayağına pranga takmaktan başka bir anlama gelmiyor. Çok önemli bir adım atılmıştır. Sektör adına Bakanlığımıza yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu adımların ve kararlılığın devam etmesini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Kaan Saltık, Sanayi Bakanlığı’ndan almış olduğu Araç Tip Onay Belgelerini kötüye kullanarak sektöre zarar veren ve bunu hukuki boyutta suç işlemeyi de içine alacak şekilde yapan firmaların azımsanmayacak sayıda olduğunu ifade etti.

Sahtecilik nasıl yapılıyor?

Trafiğe tescili yapılan, ruhsatında 'rehinli' ibaresi bulunan borçlu treylerlerin, sahteci firmalar tarafından şasi numaraları siliniyor, yeni bir şasi numarası ile başka bir üreticiye ait bir uygunluk belgesi ve uygun olmayan bir faturayla tekrar trafiğe tescili yapılıyor. Kaan Saltık, "İşleri kötü giden nakliyeciler ve bu işi kendisine meslek edinmiş organize suç örgütleri bu yola başvuruyor. Bu tip sahtekarlıklar, işini hakkıyla yapan nakliye firmaları ve treyler üreticilerini, çok büyük bir haksız rekabet ile karşı karşıya getiriyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir