Elektrikli araçtan sonra sıra insansız hava araçları ile teslimatta

"Türkiye'nin en büyük elektrikli araç filosuna sahibiz. 2014 yılında 5 milyon lira yatırım yaparak elektrikli araç sayımızı 39'a çıkardık. İş yapış şeklimizi en verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Son olarak Drone (İnsansız Hava Aracı) ile ilgileniyoruz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-003.png

Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras, geçtiğimiz ay TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı oldu. Geçtiğimiz ay ise IAIR Global Economy ve Sustainability (Küresel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik) organizasyonu tarafından verilen "Yılın Kadını" ödülüne layık görüldü. 

Bu ödülün birçok nedeni var. Bunlardan birisi Aras Kargo’nun Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’ni imzalayan ilk kargo şirketi olması. Aras Kargo, zorlu iş koşulları ve bedensel güç ihtiyacı nedeniyle erkek egemen bir sektör olarak görülen kargo sektöründe, kadın istihdamını arttıracak, kadın çalışanlarının hayatını kolaylaştıracak yeni uygulamaları ile dünyaya örnek oldu. Evrim Aras, ödülünü Hong Kong’da düzenlenen törende, bir süre önce hunharca katledilen, 20 yıllık çalışanının kızı Özgecan Aslan için aldı. 

Ödülün bir diğer nedeni ise Aras Kargo’nun 2012 yılındaki finansal performansı ile Frost & Sullivan şirketinin Büyümede Mükemmellik Ödülü’nü almış olması oldu. Evrim Aras, finansal olarak zor bir dönemden geçen şirketin, 2011-2013 yılları arasında altı kat büyümesini sağlayacak yaşamsal adımlara imza attı. 

Aras Kargo geçtiğimiz sene yüzde 17 büyüme kaydetti. Bu seneki büyüme hedefi ise yüzde 19. 

Şirket 3 bin 320 aracıyla Türkiye genelinde günde 400 bine yakın gönderi teslimatı gerçekleştiriyor. 
1979 yılında kurulan şirket tam da bugün 36. yaşını kutluyor. Yeni bir sloganı var: “Yeni Biz, Yeni Dünya”. Hedefi ise 100 yıllık bir şirket olmak. "Biz değişirsek, Dünya da değişir" inancı ile hareket eden Aras Kargo, bu değişim için 2014 ve 2015 döneminde toplam 100 milyon lira yatırım planladı. 

Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras da, 1979 doğumlu. ‘Erkek egemen’ bir sektörde 12 bin kişilik bir şirketi yöneten genç, başarılı, yenilikleri yakından takip eden bir iş kadını. 
“Bildiğimiz ekonomi artık bu sisteme hizmet etmiyor. Ekonomiyi eski bildiğimiz yöntemlerde yönetemeyeceğimizi anlamak gerekiyor. Daha az tüketerek daha fazla fayda sağlamak; rakam yaratmak yerine değer yaratan bir ekonomiye gidiyor olmamız lazım” diyen Evrim Aras, global ve yerelin gitgide daha hızlı bir şekilde bir araya geldiği bir dünyada, lojistik sektörünün önünün çok olduğunu söylüyor ve bu düzen doğrultusunda hareket edildiği takdirde, coğrafi konumu itibariyle Türkiye’den bir dünya markası çıkabileceğine inanıyor. 

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olarak, hem kadın girişimcilerin sayısını, hem de kadın istihdam rakamlarını arttırmayı hedefl ediklerini söyleyen Aras, “Her şeyden önce kadının çalışmanın külfet değil, hak olduğunun farkına varması gerekiyor. Türk kadını nedense çabuk yoruluyor. Bu, kendini ifade edememekten mi, yoksa bastırılmaktan mı kaynaklanıyor bilemiyorum. Kadının, en doğal insani hak olan yeteneğini faydaya dönüştürüp, harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum” diyor. Bu noktada, sözü Evrim Aras’a bırakalım ve kendisinden ‘Yeni Biz Yeni Dünya’ hedeflerini dinleyelim: 

Sektörde ilk reklam filmini çeken şirket olduk 

“Aslında, aile şirketinde çalışmayı hayal etmedim. Okulu bitirdikten sonra, bende daha çok özgürlük duygusu hakimdi. Konservatuarı kazandım. Babam, ‘Şarkıcı mı olacaksın?’ dedi ve beni göndermedi. Bir dönem savaş muhabiri olmak istedim. 2001 yılı ekonomik kriz yaşadığımız bir dönemdi. Bir süre iş aradım ve daha sonrasında para kazanmak için aile şirketinde bir süre çalışmaya karar verdim. Fakat işi çok sevdim, çünkü çok dinamik, sürekli farklı bir şey yaratabildiğiniz bir işti. Zamanla mücadele etmek, farklı müşterilerle çalışmak heyecan verdi. Her işi yaptım. Fatura kestim, dağıtım yaptım, her departmanda çalıştım. Üç senenin sonunda ise bir masam oldu. Genelde joker eleman gibi çalışıyordum. Medya ve iletişim okuduğum için, babama reklam yapmamız gerektiğini söylüyordum. Üç sene sonunda babam bunu kabul etti. Kurumsal iletişim departmanını kurduk. Sektörde ilk reklam filmini çeken şirket olduk. Markalaşma ile kurumsallaşma da başladı. Profesyonellerle çalışmaya başladık. 2003’te yüzde 50’lerde büyüme gerçekleştirdik.” 

Birlikte çalıştık 

“2008’de şirket zor bir durumda iken, babam rahatsızlandı. Babamı kaybettiğimizde şirket lider boşluğu yaşadı. Görevi ben devraldım. Borçlarımız vardı, maaşları ödeyemiyorduk. Altı ay geriden geliyorduk. Tekeri döndürecek mazot bulamıyorduk. Türkiye’nin her yerine gittim. İnsanlarla iletişime geçtim, içinde bulunduğumuz durumu anlattım. ‘Birlikte çalışıp bire yere gelirsek, paranızı ödeyebilirim’ dedim. Profesyonelleri işe aldım. Her şeyi ölçülebilir hale getirdik. Rakamlara hakim olduk. Hedefimizi koyar hale geldik. Teknolojiyi işin içine dahil ettik. Daha sonra çalışanlar için en iyisini yapmak istediğimi anlattım. ‘En iyi çalışma ortamını, en iyi şartları sunacağım. Yeter ki beraber çalışalım’ dedim. Herkes inandı, işine, ekmeğine sahip çıktı. Bugün verdiğimiz sözleri yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz.” 

36. yaşımızda mottomuz 

‘Yeni Biz, Yeni Dünya’ “Bu süreçte şeffaflık, netlik ve ölçülebilirlik çok önemli oldu. Rakamı da duygularımızı da her zaman açık bir şekilde paylaştık. Biz bir aileysek, birlikte hareket ederiz dedik. Sonuçta, geçen sene yüzde 17 büyüdük. Bu sene yüzde 19 büyüme hedefimiz var. Geçtiğimiz yılı 750 milyon liralık bir ciro ile kapattık. Borcumuz yok. Bu sene 36. yılımızı kutluyoruz ve yeni yaşımıza ‘Yeni Biz, Yeni Dünya’ mottosu ile başlıyoruz. 100 yıllık bir şirket olma hayalimiz var. Bu vizyonu gerçekleştirmek için sürekli olarak kendisini yenileyen bir şirket yaratmaya çalışıyoruz.” 

İnsansız hava Araçları köy teslimatlarında kullanılabilir 

“Türkiye’nin en büyük elektrikli araç filosuna sahibiz. 2014 yılında 5 milyon lira yatırım yaparak elektrikli araç sayımızı 39’a çıkardık. Her ne kadar bu alanda teşvik olmasa da biz başladık. Atık yönetimine önem veriyoruz. Şirket içinde yüzde 25 elektrik ve su tasarrufu sağladık. Yakıt tüketimini minimuma indirmek için rota optimizasyonu çalışmalarımız var. İş yapış biçimimizi en verimli hale getiriyoruz. Ne kadar az tüketirsek, o kadar bereketli bir dünyada yaşıyor oluruz. 12 bin çalışanımızı çevre ve kadın konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Dünyadaki son teknolojileri takip etmeye çalışıyoruz. Örneğin Drone’ların (insansız hava aracı) köy teslimatlarında kullanılabileceğini düşünüyoruz. Bu arada e –ticaretin stratejik ortağıyız. Hem değerlerimizi yeniledik, hem de insanlarımızın kendisini yenilemesini hedefl iyoruz.”

Kadın, çalışmanın külfet değil hak olduğunu anlamalı

“Kadınlar daha insan odaklı olabiliyor, işin daha sade ve verimli olmasını sağlayabiliyor. Bu sayede çalışanlar kendilerini daha rahat hissediyorlar. Evi organize eden kadın, işyerine de o insani düzeni getirebiliyor. Babam dominant, güçlü ve çok sevilen bir liderdi. Ben daha kırılgan bir yapıdayım. Bazen, ‘Daha mı güçlü olmam gerekiyor’ diyorum. Başta gelgitlerim oldu. Ama işimi yapmam için bağırmam gerekmiyor. Kadın gibi kalarak da yapabildiğimi fark ettim. İş böyle daha kolay akıyor. Doğru ekip ve doğru iş paylaşımı ile her şeyi benim yapmam gerekmiyor. Doğru ekibi yaratmak da liderlik . Kadın her şeyden önce çalışmanın külfet değil, hak olduğunun farkına varmalı. Türk kadını çabuk yoruluyor. Kadının, en doğal hak olan yeteneğini faydaya dönüştürüp, harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum."

 

Aras Kargo kendi bünyesinde destekliyor

Aras Kargo, Türkiye’de Kadınların Güçlenmesi Prensipleri'ni imzalayan ilk kargo şirketi. Şirket bu prensipler ışığında atacağı adımları Birleşmiş Milletler’de söz vererek duyurdu. Evrim Aras kadın çalışanları ve kadın girişimciliğini desteklemek adına yaptıklarını şöyle sıralıyor: 
►Kadın çalışan istihdamında yöneticilere kota uygulanıyor. Hedef: Kadın çalışan oranını yüzde 16’dan 2015 sonuna kadar yüzde 20’ye çıkartmak. Aras Kargo’da moto kuryeler, sürücü kuryeler, mavi yakalı çalışan kadınlar var. Üst yönetimde 5 kişinin üçü kadın. Yönetim Kurulu’nda ise iki kadın var. ►Çalışanların birinci derece yakını olmayan bir kadın çalışan önermeleri sonucunda işe alım gerçekleşirse önerenlere prim veriliyor. 
►Aras Akademi Aile Okulu ile çalışanların eşlerine eğitimler veriliyor. Bunlar, finansal okuryazarlık, mutluluk, ergen iletişimi üzerine eğitimler. 
►Aras Kargo bünyesinde 825 şubemiz var. Bunun 605'i acente. Kendi personelimizken acentelik alanların üçte birini kadınlar oluşturuyor. 
►Bebekler 1 yaşına kadar her gün 2 saat süt izni veriyoruz. 
►Bebeklerin 1- 3 yaş arası her gün 1 saat bebek bakım izni, 
►Bebekler 3 yaşına kadar her cumartesi idari izin,
►Kazandır kazan öneri sistemi ile kadın çalışan önerene prim veriliyor. 
►Annelere ve yalnız babalara okulun ilk ve son günü, aşı günü izin, 
►Genel Müdürlük ve bölge müdürlüklerinde hijyenik emzirme odaları oluşturulması, 
►Yöneticilerin iş devamlılığını sağlayacak şekilde düzenlemelerle annelere ve tek ebeveyn babalara ilk ve orta öğretimde okuyan çocuklarının okulunun ilk veya son gününde idari izin verilmesi, 
►Çalışanlara yönelik anne-çocuk sağlığı eğitimleri organize edilmesi bu uygulamalar arasında yer alıyor.