"Gemi arzının azalması maliyetleri olumsuz etkiledi"

UTİKAD Başkanı Eldener, gemi arzının azalmasından dolayı, maliyetlerin ciddi anlamda artışına neden olduğunu ve ihracatçının büyük sıkıntı yaşadığını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Emre Eldener, son dönemde denizcilik piyasalarında yaşanan ve dünya genelinde 'konteyner savaşları' olarak ifade edilen durumun, maliyetlerin ciddi anlamda artışına neden olduğunu ve ihracatçının büyük sıkıntı yaşadığını dile getirdi.

Emre Eldener, 2016'nın son çeyreğinde dünyanın yedinci büyük konteyner hat operatörü Hanjin Shipping'in iflasının özellikle orta ve küçük hat operatörleri için tehlikeli bir hal aldığına dikkat çekerek, "Sektörde büyük dalgalanmaya neden olan iflasın hemen ardından deniz yolu taşımacılığının dev firmaları arasındaki birleşmeler ve satın almaların sonuçları da tabii ki sektöre yansıdı. Gemi arzının azalması, deniz yolunun tercih edilmesinin sebebi olan düşük maliyetleri olumsuz etkilemeye başladı. Özellikle son dönemde dünya genelinde yaşanan ve medyaya 'konteyner savaşları' olarak yansıyan durum, maliyetlerin ciddi anlamda artışına neden oluyor. Birçok ihracatçı firma konteyner siparişlerinin gelmemesi ve fiyatların tavan yapması nedeni ile zor günler geçiriyor. Sorunun ivedilikle çözüme kavuşması için girişimde bulunulması gerekiyor" dedi.