Hava taksi işletme sayısı 51’e ulaştı

Genelde işadamlarının tercih ettiği Türk tescilli hava taksilerinin sayısı 51'e ılaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ / ANKARA

Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan ‘hava taksi’ hizmetini veren şirketlerin sayısı giderek artıyor. En fazla 19 koltuk kapasitesine sahip Türk tescilli hava taksi sayısı 51’e ulaştı. Genelde işadamlarının tercih ettiği hava taksi seyahatinin ortalama maliyeti 4 bin euroyu buluyor. 

Zaman darlığı, güvenlik ve günübirlik seyahatler nedeniyle hava taksi uçaklarına talep arttı. Türkiye'de ticari hava taşımacılığı yapan ruhsatlandırılmış 'hava taksi' işletme sayısı 51'e çıktı. Saati 1.500 eurodan başlayıp 7 bin euroya kadar yükselen hava taksi hizmeti özellikle yurt dışı seyahatler ile yurt içinde cenaze hizmetlerinde tercih ediliyor. 

Ortalama aylık ciro 2 milyon dolar 

İstanbul-Londra, New York, Moskova, Ortadoğu (Dubai) ve Kuzey Afrika ülkelerine uçulurken, Ankara- İstanbul arasında bir hava taksi seyahatinin ortalama maliyeti 4 bin euroyu buluyor. En fazla işadamlarının tercih ettiği hava taksilerde saatlik ücretin yanında kişi başı ücret de alınabiliyor. Buna göre, bir kişi için gidiş 100 euro, gidiş-dönüş ise 150 euro olarak ücretlendiriliyor. Buna firmaya göre değişen uçağın saatlik ücreti de ekleniyor. En fazla 19 koltuk kapasitesine sahip Türk tescilli hava araçları ile ticari hava taşımacılığı yapan işletmeler hava taksi işletmeleri olarak adlandırılıyor. 

SHGM’nin ruhsatlandırdığı tek uçaklı bir firmanın yıllık ortalama cirosu 2 milyon doları buluyor. Uçakların ortalama değeri ise 20 milyon dolar civarında bulunuyor. Havacılık kurallarına göre bir uçak bir günde 5 kez iniş-kalkış yapılabiliyor.

3rehr.png

Bu konularda ilginizi çekebilir