Otomotiv sektöründen Özbekistan hamlesi

Avrupa'da otobüs üretiminde 1'inci, ticari araçta da ikinci olan Türkiye otomotiv sektörü, pazardaki payını perçinlemek için rotayı Özbekistan'a çevirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Otomotiv endüstrisi yeni ihracat pazarlarının kapısını açabilmek ve mevcut ihracat  potansiyelini artırabilmek için rotasını Özbekistan’a çevirdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) organizasyonuyla Özbekistan’a gerçekleştirilen sektörel ticaret  heyetiyle bir yandan otomotiv firmalarıyla ikili görüşmeler yapılırken, diğer yandan da  Auto&Parts Özbekistan 2015 Fuarı’nı ziyaret edilerek yeni fırsatlar arandı.  

5345.jpg

Özbekistan 13 milyar dolarlık ithalatıyla öne çıkarken, bu ithalatta otomotiv yan sanayi  ürünleri yaklaşık 1 milyar dolar ile en önemli kalemi oluşturuyor. Türkiye’nin bu pazardan  600 milyon dolarlık ihracatıyla yaklaşık yüzde 5 pay aldığını söyleyen OİB Başkan  Yardımcısı Cengiz Kabatepe, “İki ülke arasındaki 1.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmini daha yukarılara taşımak istiyoruz. Türk otomotiv sanayi 2023 yılında dünyada en büyük 10 üretici ülke arasında olmayı hedefliyor. Bunun için de yeni yatırım ile Ar-Ge ve tasarıma büyük önem veriyor. Halen otobüste Avrupa’nın birinci, ticari araçta da ikinci büyük üreticisiyiz. Amacımız bu başarılarımızı geliştirerek sürdürmek. Bunun için de yabancı pazarlarda etkinliğimizi artırmalıyız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir