12 Alabalık tesisine 1,2 milyon TL destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Diyarbakır'da faaliyete başlayan yıllık 2 bin 200 ton kapasiteli 12 alabalık tesisindeki yavru ve ergen balıklar için üreticilere 1 milyon 200 bin lira destek verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır'daki baraj göllerinde kurulan alabalık tesisleri bakanlıkça destekleniyor. Yıllık 2 bin 200 ton kapasiteli 12 alabalık tesisinin faaliyete geçtiği ilde bu yıl 7 bin 200 ton kapasiteli 14 işletme daha eklenecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın ilçelerinin önemli miktarda alabalık üretim potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Koçkaya, bu kapsamda Silvan, Çüngüş, Çermik ve Dicle ilçelerinde 12 alabalık üretim tesisi kurulduğunu ifade etti. Bakanlığın bu yöndeki teşvik ve desteklerinin sonuç verdiğini anlatan Koçkaya, son birkaç yılda alabalık üretim tesisi kurmak için başvuran girişimci sayısının arttığını belirtti.

Hem yavru hem ergen balığa destek var

Koçkaya, bakanlıkça hem ergen alabalık hem de yavrusu için destek verildiğine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Kırmızı et tüketiminin yaygın olduğu kentte bakanlığın desteğini de arkamıza alarak balık tüketimi ve tesis yatırımlarını artırmak için gayretimiz sürüyor. Diyarbakır'da su ürünleri üretimine yönelik yatırımlarda son yıllarda artış gözlendi. Kentimizin potansiyel açıdan geniş su rezervuarlarına sahip olması, özellikle kafes balıkçılığı açısından yatırımların bu yılda artarak devam edeceğini gösteriyor. Kent genelinde üretim girdisi olarak işletmelere alınan toplam 6 milyon 623 bin 334 yavru alabalık karşılığında 397 bin 400 lira, bin 202 tona ulaşmış alabalık üretimi karşılığında da toplam 781 bin 220 lira ergin balık desteklemesi olmak üzere su ürünleri üretimine yönelik geçen yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin lira destekleme yapıldı."

Koçkaya, Diyarbakır'daki Kralkızı, Batman, Atatürk ve Göksu baraj göllerindeki kaynak sularının alabalık üretimi yönünden oldukça elverişli olduğunu belirtti. Koçkaya, bu potansiyeli iyi değerlendireceklerini ve kentteki alabalık üretim tesislerinin sayısını artırmaya kararlı olduklarını ifade etti. Koçkaya, faaliyetteki 12 işletme dışında, yıllık toplam kapasitesi 7 bin 196 ton olan 14 işletmenin iş ve işlemlerinin sürdüğünü kaydetti. Mehmet Ali Koçkaya, bu tesislerin de üretime açılması halinde kentteki işletme sayısının 26'ya, üretim kapasitesinin de 9 bin 400 tona ulaşacağını dile getirdi. Su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin belirli periyotlarla denetlendiğini anlatan Koçkaya, denetimlerde görülen aksaklıkların giderilmesi konusunda uyarılarda bulunduklarını belirtti.

1 milyon liralık öz sermaye ile tesis yatırımı

Çüngüş Kaymakamı Cengiz Erdem de ilçesinin su kaynakları bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğunu ancak bu potansiyelin bugüne kadar ekonomik bir getiriye dönüştürülemediğini söyledi. İlçede öz sermaye ile kurulan 3 alabalık tesisi ile bir ilki başlattıklarını ifade eden Erdem, şöyle konuştu: "Geçen yıl kaymakamlığımızca oluşturulan bir ekibin Elazığ'ın Keban ilçesine yaptıkları ziyarette birçok alabalık tesisinin bulunduğunu belirtmeleri üzerine, ilçemizde de bu tür tesislerin kurulması için harekete geçtik. Bu yıl hizmete açılacak 14 tesisten 3'ü girişimcilerin 1 milyon liralık öz sermayesi ile hayata geçti. Bu tesislerde 6 kişi istihdam ediliyor." Erdem, ilçede emsal olan bu tesislerin yaygınlaşması halinde istihdama büyük katkı sağlayacağını umut ettiklerini de ifade etti.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir