Çiftçiye toprak analizi uyarısı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, toprak analizi desteğinden yaralanmak isteyen çiftçilerin 1 Eylül'e kadar toprak analizlerini yaptırmaları gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toprak analiz desteğinden yararlanmak için son tarihin 1 Eylül olduğunu, destekten yararlanacak çiftçilerin analizleri bu tarihe kadar mutlaka yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, bu üretim sezonu için toprak analizi yaptırılması gereken tarihin 1 Kasım 2014’te başladığına dikkati çekerek, "Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin toprak analizlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda, 1 Eylül Salı gününe kadar yaptırmaları zorunludur. Aksi halde bu desteklemeden yararlanmaları mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacağının altını çizen Bayraktar, "Her analiz, en fazla 50 dekarlık bir tarım arazisini temsil eder. Toprak analizlerini yaptıran çiftçilerimizin, yetkilendirilmiş laboratuvarca onaylanmış Toprak Analiz Formlarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir” bilgisini verdi.

Destek alabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmanın şart olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının mazot, gübre ve toprak analizi desteklemelerine ilişkin tebliğine göre, arazi miktarı en az 1 dekar olan ÇKS'ye kayıtlı üreticilerimize toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Bu destek çerçevesinde çiftçilerimize dekar başına 2,5 lira ödeme yapılacak. ÇKS’ye kayıtlı olup, üretim alanı 50 dekar ve üzerinde olan her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Eylül’e kadar toprak analizi yaptırması zorunludur. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmamaktadır. Desteklerden yararlanacak çiftçilerimizin olası sıkışıklıklara meydan vermemek için son günü beklemeden toprak analizi yaptırmaları önemlidir."

"Dengeli ve düzenli gübrelemenin yolu toprak analizi"

Bayraktar, yüksek verim ve kaliteli üretim için gerekli unsurların başında dengeli ve düzenli gübrelemenin geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dengeli ve düzenli gübrelemenin yolu da toprak analizinden geçmektedir. Bitkinin düzgün bir şekilde büyümesi ve gelişebilmesi için ihtiyaç duyduğu bitki besin maddelerinin düzeyinin tespiti ise ancak toprak analiziyle mümkündür. Toprak analizi sonucuna göre hangi gübreden ne kadar, ne zaman ve nasıl verileceği tespit edilir. Doğru gübre kullanımıyla üreticilerimiz gereğinden fazla gübreleme yapmayacağından maddi kayba uğramadığı gibi, bitki de optimum fayda elde etmiş olmaktadır. Ayrıca yanlış gübre kullanımından kaynaklan üründe meydana gelebilecek olası zararlar da engellenmiş olur. Bu nedenlerle üreticilerimizin gübre kullanmadan önce mutlaka toprak analizini yaptırması ve alacağı analiz raporuna göre gübre kullanması gerekmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir