Mısırda rekolte yüz güldürdü

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, sulama imkanları sayesinde ekim alanı her geçen yıl artan mısırda verim artışı üreticiyi memnun etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da ekim alanı her geçen yıl artan mısırda çiftçiler, bu yıl yüksek verim elde etmenin sevincini yaşıyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile her alanda gelişen Şanlıurfa, pamuğun ardından mısır üretiminde de Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Başta Harran Ovası olmak üzere, diğer tarım alanlarında daha çok ikinci ürün olarak tercih edilen mısırda hasat sonuna yaklaşan üreticiler, bereketli bir sezon geçiriyor.

Yaklaşık 872 bin dekar alanda üretim yapılan ve Türkiye'nin toplam mısır üretiminin yüzde 20'sine yakın kısmını tek başına sağlayan Şanlıurfa'da rekoltenin bu yıl 800 bin ton olması bekleniyor.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu,  sulama imkanları sayesinde bölgede tarımın hızla geliştiğini belirtti.

Kentte önceden daha çok ikinci ürün olarak tercih edilen mısırda ekim alanlarının her geçen yıl arttığını dile getiren Eyyüpoğlu, bu yıl elde ettikleri verimin kendilerini memnun ettiğini söyledi. Pamuğun ardından, mısırda da yüzü gülen çiftçinin, adeta altın yılını yaşadığını ifade eden Eyyüpoğlu, şöyle devam etti:

"Bu yıl için çiftçilerimiz mutlu, güzel bir hasat dönemi yaşıyoruz. Allah'a şükür dönüme binle, bin 200 kilo arasında verim aldık, çok mutluyuz. Burada özellikle mısır ikinci ürün olarak yetişiyor. İklimden dolayı başka bölgelerde bu mümkün değil. Önceki yıllarda rekolte 600 bin ton iken şu anda 800 bin tona yaklaştı. Güneşimiz bol, suyumuz var. Allah bereketli topraklar nasip etmiş, onun için memnunuz. Sulama imkanı arttıkça mısır ekimi de artıyor. Hilvan, Siverek, Viranşehir bölgeleri de suya kavuşunca hem pamuk hem mısırda Türkiye'yi doyuracak üretimi inşallah gerçekleştirebiliriz."

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da mısır tarımının özellikle hayvansal protein üretimine büyük katkı sağladığını söyledi.

Mısırın tanesinden elde edilen nişasta, glikoz ve yağın da ham madde açısından önem taşıdığını anlatan Kaya, "Tarım kenti olan Şanlıurfa'da elverişli iklim koşulları sayesinde bu ürün hem birinci hem de ikinci ürün olarak tercih edilebiliyor. Bu yıl üreticimiz hem pamuk hem de mısırda maşallah bereketli bir yıl yaşıyor." dedi.

Mısır üretimi daha da artacak

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da GAP'ta sulama alanlarının genişlemesiyle mısır üretiminin daha da artacağını ön gördüklerini belirtti.

Modern üretim teknolojileri ve sertifikalı tohumun kullanılması sonucu son 15 yıl içinde mısır üretiminin yaklaşık yüzde 50 artış gösterdiğini dile getiren Çullu, şunları kaydetti:

"Destekleme miktarı istenilen seviyede olmasa da mısırın üretim alanı artıyor. Milli Tarım Projesi ile birçok tarım havzasında mısıra ve mısır tüketimini etkileyecek hayvancılığa destek verilmesi üretim alanlarının daha da yükseleceğini göstermektedir. Şanlıurfa'da sulama alanlarının artmasıyla mısır üretiminde önemli sıçrama olmuş ve yaklaşık 150 bin hektar üretim alanı ile kent Türkiye'de ilk sıraya yerleşmiştir. Mısır üretimi, ithalatı azaltacağı gibi, özellikle hayvancılığın geliştirilmesi, biyodizel ve yağ üretimi dışında diğer gıda maddeleri için de önemli ve vazgeçilmez."

Bu konularda ilginizi çekebilir