Tohumlukta merdiven altı üretimine dikkat

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Güvendi, "Çiftçinin tohumlukta merdiven altı üretimlerden uzak durması gerekiyor" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, çiftçinin tohumlukta merdiven altı üretimlerden uzak durması gerektiğini belirterek, sertifikalı tohumluklarla daha düşük maliyetlerle üretimde daha yüksek verim ve kalite alınabileceğini bildirdi.  

Güvendi, yaptığı yazılı açıklamada, piyasada illegal şekilde kayıtdışı satılan tohumlukları kullanarak çiftçinin kazanç değil, zarar ettiğine dikkat çekerek, tohumlukta merdiven altı üretimlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. 

Sertifikalı tohumluklarla düşük maliyetlerle yüksek verim ve kalite alınabileceğini ifade eden Güvendi, bu tohumlukların yüksek çimlenme kabiliyeti bulunduğunu aktardı. Güvendi, bunun da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında yüzde 25'e varan verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürdüğünü, üreticiye kazanç sağladığını kaydetti.  

Güvendi, sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı olduğunu, ekilen tohumların tamamının aynı anda çıkış gösterdiğini, tarlada dalgalanma ve boşluklar olmadığını, dolayısıyla da ürün kaybı görülmediğini belirtti. 

Bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararının sertifikalı tohumluklarla tam olarak kendini gösterdiğine işaret eden Güvendi, bunun da üreticiye zaman ve kazanç sağladığını bildirdi. 

Güvendi, sertifikalı tohumluk kullanımının maliyetlere ve kazanca etkisini şöyle anlattı: 

"Ahmet amcamız 100 dekarlık alana buğday eken bir üretici olsun. Dekara 20 kilogram sertifikalı tohumluk atıp toplamda 2 bin kilogram tohumluk kullanırken, tohumluğa kilogram başına 1,1 lira vererek 2 bin 200 lira öder. Sertifikalı tohumluk kullandığından 850 lira devlet desteği alarak 2 bin 200 liralık tohumluk masrafını 1 bin 350 liraya düşürür. Aynı tarlaya sertifikasız tohum eken Mehmet amcamız ise dekara 30 kilogram tohum atıp toplamda 3 bin kilogram tohum kullanır ve kilogram başına 0,75 liradan toplamda 2 bin 250 lira öder. Sonuçta sertifikasız tohum ekerek buğday verimini ve kalitesini düşürürken, 900 lira da fazla para harcar." 

Sertifikalı tohumluk destekleri 

Çiftçinin sertifikalı tohumluk kullanarak sağlayacağı ayni avantajlar hakkında da bilgi veren Güvendi, sertifikalı tohumluk kullanımının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklendiğini, 2015 yılı sertifikalı tohumluk kullanım desteğinin 2015 yılında buğday ve arpada dekar başına 8,5 lira, tritikale, yulaf ve çavdarda 6 lira olarak belirlendiğini hatırlattı. 

Güvendi, Tarım Kredi Kooperatifleri olarak yurt içi sertifikalı tohum üretiminde yatırım ve işletme kredilerinde faiz indirim oranlarının yüzde 100 (sıfır faizli) olarak uygulandığını, yurt içi sertifikalı tohumluk kullanımında da yatırım ve işletme kredilerinde faiz indirim oranlarının yüzde 50 olduğunu bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir