UKON, besilik ithalatında %15 verginin kaldırılmasını istiyor

Kur artışından dolayı ithal besilik hayvanda maliyetin yükseldiğini söyleyen UKON Başkanı Ahmet Hacıince, yüzde 15 olarak uygulanan gümrük vergisinin sıfırlanmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bir araya gelen Ulusal Et Konseyi Yönetim Kurulu, kurlarda yaşanan artışın ithal hayvan maliyetini yükselttiğini belirterek, ithalatta uygulanan yüzde 15’lik gümrük vergisinin kaldırılmasını istedi. 

Bir süre önce yapılan yönetim kurulu toplantısında, UKON Başkanlığı’na seçilen Ahmet Hacıince, beraberinde Başkan Yardımcısı Fazlı Yalçındağ, Muhasip Üye Özer Türer ile Yönetim Kurulu üyeleri Ramazan Koçak, Emre Vural ve Osman Civil ile birlikte Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi makamında ziyaret etti. 

Bakan Zeybekci, özellikle et ve buğdayın stratejik ürünler olduğunu kaydederek, bu ürünlerde Türkiye’nin yeterli üretimi yapması gerektiğini bildirdi. 

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın düzeltilmesi için çalıştıklarını vurgulayan Nihat Zeybekci, bir yandan üreticinin maliyetini karşılamasını bir yandan da tüketicilerin uygun fiyattan et tüketmesini hedeflediklerini aktardı. 

Kur artışı maliyetleri yükseltti 

UKON Başkanı Ahmet Hacıince ise besi materyalinde piyasanın istikrarsız olduğunu söyledi ve çok sayıda işletmenin istikrarsızlık kaynaklı piyasadan çekildiğini aktardı. Hayvancılık sektörünün çok meşakkatli olduğunu ve bir kez ayrılanı bir daha döndürmenin mümkün olmadığını anlatan Hacıince, kırsal alanda tarım sektörüyle ilgilenenlerin sayısının giderek azaldığına dikkat çekti. 

UKON olarak orta ve uzun vadede yüzde 100 yerli üretimi hedefl ediklerini dile getiren Ahmet Hacıince, bu koşullarda besilik hayvan ithalatının devam etmesi gerektiğini bildirdi. Kur artışından dolayı ithal besilik hayvanda maliyetin yükseldiğini söyleyen Hacıince, yüzde 15 olarak uygulanan gümrük vergisinin sıfırlanmasını istedi. Açıklanan mısır fiyatının üreticinin emeğinin karşılığını alması bakımından önemli olduğunu ancak bunun girdi maliyetlerini yukarı çekeceğini ifade eden Hacıince, besi hayvancılığının sürmesinin garantisi olan küçük çaplı aile işletmelerinin de mutlaka korunması gerektiğini bildirdi. 

UKON Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise tarım istatistiklerinin revize edilmesi gerektiğini, GAP, DAP, DOKAP ve KOP için uygulanan damızlık etçi boğa desteğinin tüm illere yaygınlaştırılmasını istedi. Perakende et satışlarında KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin önemli olduğunu anlatan Yalçındağ, hayvan varlığı yeterli noktaya gelene kadar besilik hayvan ithalatının kısıtlama olmaksızın devam etmesi gerektiğine işaret etti. 

Kıbrıs’ta karantina merkezi kurulmalı 

UKON Muhasip Üyesi Özer Türer, koyun ve keçi etinde üretimin geliştirilmesi için desteklerin artırılmasını isterken, UKON Yönetim Kurulu Üyesi Osman Civil, ithal edilen besiliklerin Kıbrıs’ta karantina merkezleri kurularak getirilmesinin hastalıkların önlenmesinde ciddi katkı sağlayacağını bildirdi. UKON Yönetim Kurulu Üyesi Emre Vural da Kurban Bayramı sonrasında piyasanın düzene gireceğini öngördüklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir