METEM , Kayseri OSB'nin kalifiye eleman umudu oldu

Kayseri OSB'de 205 öğrenci ile bu öğrenim yılında faaliyetlerine başlayan 32 derslikli Mesleki Eğitim Okulu bölge firmalarının kalifiye eleman umudu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
Mahmut SABAH
 
KAYSERİ - Kalifiye eleman sorununa çözüm bulmakta zorlanan Kayseri OSB'deki sanayi kuruluşları bölge içinde kurulan Meslek Eğitim Okulu'na (METEM) umut bağladı. Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, yönetim olarak bir yandan daha ucuz enerji temini için çaba harcarken, diğer yandan da, bölge firmalarının kalifiye ara eleman sorununa çözüm getirmeye çalıştıklarını belirterek, "Üretim ve ihracat da artış var. Enerji tüketimi de sürekli artıyor. Enerji tüketimindeki artışla ihracattaki artış doğru orantılı olarak yürüyor. Ancak, istihdamda yaşanan sorunlar bir türlü bitmiyor. Elemana ihtiyaç var.
Birçok firma işçi arıyor, ama bulamıyor. Özellikle ara elemanı ve kalifiye işçi bulmakta zorlanan sanayici, artık METEM'den mezun olacak  gençlere umut bağladı"diye konuştu. Çalıştıracak işçi bulmakta zorlanan firmaların, bu sorunu fabrika girişlerine asılan duyuru yazıları ve gazete ilanlarıyla aşmaya çalıştıklarını söyleyen Hasyüncü, sanayicilerin gerek iç gerekse dış pazarlarda rekabet edebilmeleri için ‘olmazsa olmazlardan' birinin de nitelikli iş gücü olduğunu söyledi.
 
Kayseri OSB'deki 900 dolayında tamamı üretim ağırlıklı işletmelerde yaklaşık 60 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, " Daha da istihdam açığı var. Ancak bu sorun bir türlü aşılamıyor. Denilebilinir ki, her 3 işletmeden birinde vasıflı elemana, ara elemanına ihtiyaç var. Söz konusu işletmeler kapılarına duyurular asıp, gazetelere ilan veriyor ama yine de aradıklarını bulamıyorlar. Sorun sadece vasıflı yani kalifiye eleman arayışı ile de sınırlı değil. Zira çoğu işletme düz işçi sorununu da çözmüş sayılmaz. Düz işçiye talep çok, ancak rağbet eden yok. Kimi işi beğenmiyor, kimi ücreti az buluyor, kimi yatacak yer istiyor. Özellikle metal sanayi ve mobilya alanında üretim yapanlar ciddi anlamda kaynakçı ve döşemeci sorunu yaşıyor" açıklamasını yaptı. İki yıl öncesine göre gerek enerji tüketimi, gerekse üretim ve ihracatta artışlar olduğunu ancak istihdam açığına yönelik taleplerin bir türlü karşılanamadığını dile getiren Hasyüncü, "Talepleri karşılamak için mesleki eğitim amaçlı programlar düzenleniyor. UMEM Beceri 10 Projesi kapsamında meslek edindirme kursları açılıyor. Ama bu kurslara bile, çoğu zaman eğitilecek insan bulunamıyor"dedi.
Soruna çözüm getirmek amacıyla, Türkiye'deki OSB'ler içinde, en büyük meslek eğitim okulunu Kayseri'de kurduklarını kaydeden Hasyüncü, "30 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilen 32 derslikli ve 900 öğrenci kapasiteli METEM'de yapım çalışmaları geçen yıl tamamlandı. İçinde 6 atölye ile 6 bölüm bulunan okulumuzu 205 öğrenci ile eğitime açtık. Bu öğrenciler şu anda düz lise eğitimi alıyor. Gelecek yıl, yani 2'nci sınıftan itibaren mobilya, makine, metal (tefsiye-torna) elektrik-elektronik bölümleri devreye girecek. Bu öğrenciler 4 yıllık eğitim dönemi biter bitmez, eğitim aldıkları dallarda elemana ihtiyaç duyulan işletmelerde işe yerleştirilecekler. OSB olarak amacımız, METEM'in her yıl ortalama 300 mezun vermesini sağlamak" şeklinde konuştu.
 
Ahmet Hasyüncü bölgede,  enerji tüketimi ile ihracat artışınınaynı tempoda yürüdüğünü, işletmelere daha ucuz enerji sağlanması için hazırlanan projenin bu yıl hayata geçirilmesinin planlandığını belirterek, "Bölgemizde bin 40 elektrik, 648 doğalgaz ve bin 26 su abonesi var. Bu aboneler yılda 895 milyon kwh elektrik, 20 milyon sm/küp doğalgaz ve 5 milyon metreküp su tüketiyor. İki yıl öncesine oranla, bölgede faaliyet gösteren işletmelerin enerji tüketiminde önemli artışlar oldu. İhracat ağırlıklı üretimde de düzenli ve belirgin artışlar var. Enerji gereksinimi gereği gibi karşılanamıyorsa sağlıklı üretimden söz edemeyiz. Biz, bölge yönetimi olarak, işletmelere ucuz enerji sağlanması fikrinden yola çıkarak, güneş enerjisinden elektrik üretecek bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Acarman firması ile protokol imzaladık. Proje, yap-işlet-devret modeli ile bu yıl hayata geçirilecek ve 12 yılın sonunda, bedelsiz olarak bölgemize devredilecek. 25 milyon MWp kapasiteli tesiste, yılda yaklaşık 42 milyon kwh elektrik üretilecek" dedi.