Hazır giyim sektörü "krizi fırsata" çevirdi

"Avrupalı ihracatçılar stok maliyetlerine katlanmak istemiyor. Bu nedenle siparişlerini Uzakdoğu yerine Türkiye'ye vermeyi tercih ediyorlar"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR  - Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Avrupalı ihracatçıların stok maliyetlerine katlanmamak için siparişlerini Uzakdoğu yerine Türkiye'ye vermeyi tercih ettiğini belirterek, "AB'deki bu kriz, Türk hazır giyim sektörü açısından bir fırsat oldu, krizi fırsata çevirdik" dedi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, yaklaşan yılbaşı ve Avrupa Birliği'ndeki ekonomik kriz, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için fırsata dönüştü.
Eylül ayında hazır giyim sektörü Türkiye genelinde ihracatını yüzde 25 artırarak en fazla ihracat yapan 3. sektör konumuna yükselirken, 12 aydır üst üste ihracatı gerileyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise eylül ayında ihracatını yüzde 21 artırarak kötü gidişe "dur" dedi.
Birlik Başkanı Emre Kızılgüneşler, yılbaşı öncesinde Avrupa'dan talep artışı olduğunu bu nedenle sektörde işletmelerin tam kapasite çalıştıklarını kaydetti.
Avrupa Birliği'ndeki krizin daha uzun süre devam etmesinin beklendiğini ifade eden Kızılgüneşler, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
"Avrupalı ithalatçılar stok maliyetlerine katlanmak istemiyor. Bu nedenle, siparişlerini Uzakdoğu yerine Türkiye;ye vermeyi tercih ediyorlar. Türkiye'ye sipariş verdiklerinde hem kısa sürede, hem de daha kaliteli ürün teslim alabiliyorlar. Avrupa Birliği'ndeki bu kriz Türk hazır giyim sektörü açısından bir fırsat oldu, krizi fırsata çevirdik.
Eylül ayında ihracatı sürükleyen lokomotif sektörler içerisinde ihracatını en fazla arttıran sektörün hazır giyim sektörü. Türkiye'nin eylül ayında ihracatının yüzde 7,4 artış göstermesinde en büyük katkıyı hazır giyim ve konfeksiyon sektörü sağladı. Önümüzdeki süreçte hazır giyim ihracatındaki bu artış trendinin sürmesini bekliyoruz. Birlik olarak 2012 yılını 1,2 milyar dolar ihracat rakamıyla tamamlamayı hedefliyoruz."
 
Hazır giyim ihracatında AB'nin payı yüzde 87
 
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2012 yılının Eylül ayında, 88 milyon 237 bin dolarlık ihracat yaptı. Birliğin ihracatı, 2011 yılı Eylül ayına göre yüzde 21 artış gösterdi.
Ocak-Eylül döneminde yapılan ihracat ise 856 milyon 237 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde AB'ye gerçekleştirilen ihracat 748 milyon 161 bin dolar oldu. Ege Bölgesi'nden yapılan hazır giyim ihracatında AB'nin payı yüzde 87 olarak gerçekleşti.
Ege Bölgesi'nden Ocak-Eylül 2012 döneminde en fazla ihracat 204 milyon 699 bin dolarlık tutarla Almanya'ya yapılırken, İspanya'ya 145 milyon 968 bin, İngiltere'ye 85 milyon 957 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu ülkeleri Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve İtalya izledi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir