Tasarım yapabilseydik İtalya'yı geçerdik
İSTANBUL - Zorlu Tekstil Grubu'nun ev tekstil alanındaki markası TAÇ'ın bu yıl 11. kez düzenlediği "Bir de Sen Tasarla Yarışması" sonuçlandı.
Türkiye genelindeki üniversitelerin Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde öğrenim gören lisans öğrencileri ile Eğitim Fakülteleri'nin Resim – İş Öğretmenliği Bölümü lisans öğrencilerinin katıldığı, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) işbirliği ile gerçekleştirilen "11. TAÇ Bir de Sen Tasarla Yarışması"nda sonuçlar düzenlenen törende açıklandı.
Ödül töreni, Zorlu Ailesi üyeleri, Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, Zorlu Tekstil Grubu Yöneticileri, akademisyenler ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, Türkiye'nin tekstil sektöründe son 5 senedir Avrupa'nın gözdesi bir ülke olduğunu söyledi.
Tekstil sektöründe Uzak Doğu'dan rakiplerin de olduğunu anımsatan Aydın, "Ancak bilhassa Avrupalı büyük alıcılar Türkiye'deki tekniği, imkanları, yaratıcılığı ve Türkiye'deki servis imkanlarını uzak doğudan elde edemedikleri için bütün ürünlerini Türkiye'den alıyor. Giyimde, ev tekstilinde bilinen en önemli markalar Türkiye'de üretiliyor. Bunlar esasında ülkemizin tekstil konusunda geldiği yeri gösteriyor" dedi.
Aydın, 30 sene önce İtalya'nın Türkiye'nin bugünkü konumunda olan bir ülke olduğunu belirterek, "İtalya'da üretim tesislerinin hepsi kapandı ama İtalya hala hepimizin gidip tekstil ürünlerine bakacağımız bir ülke konumunda. İtalya bunu sadece ve sadece tasarım gücüyle, yenilik gücüyle sağlıyor" dedi.
Türkiye'de tekstil sektörünün alt yapısının, teknik yapısının, tekstil sektöründeki teknik, ticari personel, insan kaynaklarının üst seviyede olduğunun altını çizen Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Fakat çok önemli bir eksiğimiz var. Kademe kademe kapatıyoruz ama bir İtalya olamadıysak bu eksikliğin ara kaynağı tasarımdan geliyor. Yani sizlerin (Tasarım öğrencilerinin) bizim sektörün istikbali için bir yerde çok önemli olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyorum.
Biz Zorlu Tekstil Grubu olarak 11 yıldır tasarım dünyasıyla işbirliği yapıyoruz, geleceğin ev tekstil tasarımcı adaylarını destekliyoruz. TAÇ Bir De Sen Tasarla Yarışması'nın, genç tasarımcı adaylarının ev tekstili sektörüne kazandırılması anlamında büyük önem taşıdığını düşünüyorum"
-Yarışma birincisi, ödülünü Selen Zorlu'nun elinden aldı-
11. TAÇ Bir de Sen Tasarla Yarışması'nda birinci seçilen Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Nergiz Şerifoğlu, 10 bin liralık ödülünü Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu'nun elinden aldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden Ahmet Ağlamaz'ın ikinci olduğu yarışmada, üçüncülük ödülünün sahibi ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Erman Aksoy oldu.
Törende, 6 adet Mehmet Zorlu Vakfı Özel Bursu ve 3 bin lira değerindeki TETSİAD Özel Ödülü de sahiplerini buldu.
-Finalistler Facebook'ta da yarışacak-
Yarışma finalinin ardından ödül kazanan tasarımlar, www.facebook.com/tacbirdesentasarla sayfası üzerinden bir kez de kendi aralarında yarışacak. Yarışmacılar, tasarımlarına ait görselleri ve isterlerse tasarımlarını anlatacakları videolarını Facebook'taki "TAÇ Bir de Sen Tasarla Sayfası"na yükleyecek ve tasarımlar 15 gün boyunca Facebook kullanıcıları tarafından oylanacak. Halk oylaması niteliği taşıyan Facebook oylamasını kazanan tasarımcı 3 bin TL değerindeki para ödülünün sahibi olacak.
TAÇ, ayrıca dereceye giren eserleri üreterek, www.tac.com.tr adresinde online satışa sunacak ve tasarımlara tüketici kataloğunda da yer verecek. Kazananlar ayrıca, Zorlu Tekstil Grubu'nda iş veya staj imkanı da elde edebilecek.
Bu yıl 11.'si düzenlenen "TAÇ Bir de Sen Tasarla Yarışması"nda finalistler, 33 üniversiteden 584 eseri değerlendiren, Zorlu Tekstil Grubu yöneticileri, TAÇ bölge bayiileri, TETSİAD temsilcisi ve akademisyenlerin aralarında bulunduğu yarışma jürisi tarafından belirlendi.
Yarışma kapsamında birinci, 10 bin lira, ikinci, 7 bin lira ve üçüncü 5 bin lirayla ödüllendirildi.