Fon krizinin ardından gayrimenkule yöneliş başladı

Ege Yapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş, sorunlu fonlarda yaşanan tasfiyelerin ardından gayrimenkule yönelik ilgide hareketlilik gözlemlediklerini belirterek, “Bir kesim tamamen beklemeye geçti, bir kesim ise güvenli gördüğü için gayrimenkule yöneldi” dedi.

Dünya'yı haber kaynağınız olarak eklemek için tıklayın!
Fon krizinin ardından gayrimenkule yöneliş başladı

Yatırım fonlarında yaşa­nan sorunlar, bireysel yatırımcıların tercih­lerini de etkilemeye başladı. Fonlarda yaşanan tasfiyele­rin ardından birikimlerini de­ğerlendirmek isteyen yatırım­cıların bir bölümü beklemeye geçerken, bir bölümü ise gay­rimenkule yöneliyor. Ege Ya­pı GYO Genel Müdürü Didem Güneş, son günlerde gayri­menkul sektöründe fon kay­naklı bir hareketlilik gözlem­lediklerini belirterek, yatırım­cıların güven arayışının konut piyasasına yansıdığını söyledi.

Sektördeki gelişmeleri ve yeni yatırım planlarını değer­lendirmek üzere bir grup ga­zeteci ile bir araya gelen Gü­neş, sorunlu fonlarda yaşa­nan gelişmelerin ardından yatırımcıların “Paramı ne­reye yatırmalıyım?” sorusu­na yanıt aradığını ifade etti. Güneş, “Herkes temkinli. Bir kesim tamamen beklemeye geçti, gözlemlemek istiyor. Bir kesim ise güvenli gördü­ğü için gayrimenkule yöneldi. Piyasada bu yönde hareket­lilik görüyoruz. Müşteriler­le sohbetlerimizden aldığı­mız dönüşler de sürecin gay­rimenkul piyasasına olumlu yansıyacağını gösteriyor” de­di. Ancak yatırımcıların soru­larının sektördeki güven ih­tiyacını da ortaya koyduğunu belirten Güneş, “Tapumu ala­bilecek miyim, inşaat zama­nında biter mi gibi temel so­rularla karşılaşıyoruz. Bunlar tüketici tarafında yaşanan gü­ven sorununu gösteriyor” di­ye konuştu.

Sıfır konut satışlarında dur­gun bir dönem yaşanmasına karşın erişilebilir konut seg­mentinde talebin güçlü oldu­ğunu belirten Güneş, İstan­bul Bahçeşehir'de hayata ge­çirdikleri 2 bin 457 konutluk Bahçeada projesine yönelik il­giyi örnek gösterdi.

10 günde 10 bin talep aldık

Ekim ayında lansmanı ya­pılan projede 699 bin TL'den başlayan peşinat, 60 ay vade ve 69 bin TL'den başlayan aylık taksit seçenekleri sunuluyor. Kampanyanın ilk 10 gününde yaklaşık 10 bin talep aldıkları­nı açıklayan Güneş, “Satış ofi­simizde özellikle hafta sonları çok yoğun ilgi görüyoruz. Yak­laşık 600 konutluk ilk etabı­mızın yüzde 30'unu sattık. Bu da erişilebilir konut tarafında talebin ne kadar yüksek oldu­ğunu gösteriyor” dedi. Proje­de stüdyo dairelerin ortalama 4 milyon TL, 1+1 dairelerin ise 5-6 milyon TL seviyesinde ol­duğunu belirten Güneş, şirke­tin farklı gelir gruplarına yö­nelik konut üretimine odak­landığını kaydetti.

Piyasadaki yavaşlamayı ge­lecek yılların projeleri için fırsata çevirdiklerini anla­tan Güneş, arsa anlaşmala­rını sürdürdüklerini söyle­di. İstanbul'da Beyoğlu Has­köy, Göktürk, Bahçeşehir ve Çekmeköy OrmanYaka ol­mak üzere dört aktif proje­leri bulunduğunu belirten Güneş, OrmanYaka'da tes­limlere başladıklarını bil­dirdi. Ömerli'de yeni bir arsa için anlaşma imzaladıkları­nı, Çekmeköy'de kat karşılığı sözleşme yaptıklarını ve Şi­le'de farklı bir konseptte ye­ni bir proje geliştireceklerini açıklayan Güneş, “Yakın dö­nemde anlaşmasını yaptığı­mız iki arsa, yaklaşık bir bu­çuk yıl sonrasının projeleri. Bu dönemlerde arsa anlaşma­larını daha iyi koşullarda ya­pabiliyoruz” dedi. İzmir'i şir­ketin ikinci merkezi haline getirdiklerini de belirten Gü­neş, kentte altı proje için imza attıklarını, bunların üçünün satışta olduğunu söyledi. Al­sancak ve Kordon'daki proje­lerde inşaat ve satışın devam ettiğini, Urla Kekliktepe'deki villa projesinde ise teslimle­rin başladığını kaydetti. Azi­mut Portföy ve Quvars Invest iş birliğiyle geliştirilen Kara­mürsel projesinde de orta ge­lir grubuna yönelik daha eko­nomik bir konsept üzerinde çalıştıklarını belirten Güneş, şirketin her gelir grubuna hi­tap eden ürünler geliştirmeyi hedeflediğini ifade etti.

Satış ofislerine iyi satışçı değil, iyi finansçı arıyoruz

Konut satışında tüketicinin kararını belirleyen unsurların değiştiğine dikkat çeken Didem Güneş, artık toplam konut fiyatından çok peşinat, vade ve aylık taksitlerin hane bütçesine uygunluğunun öne çıktığını söyledi. Müşterilerin ödeme kapasitesine göre kişiye özel planlar hazırladıklarını belirten Güneş, “Satış ofislerine iyi satışçı değil, iyi finansçı arıyoruz. Müşterimizin elindeki peşinatı, aylık ne kadar ödeyebileceğini ve ileride beklediği gelirleri birlikte değerlendiriyoruz. Kişiye özel fiyat değil ama kişiye özel ödeme planı hazırlıyoruz” dedi. Bahçeada'da 60 aya, Göktürk'te 48 aya, Hasköy'de ise 36 aya kadar vade sunduklarını belirten Güneş, “Geçmişte ortalama bir saat süren satış işlemleri artık 2-2,5 saat sürüyor. Müşterinin bütçesine uygun ödeme planı oluşturmak gerekiyor. Bunu yapmayan kaybediyor” diye konuştu.

Yapay zekâ randevu oranını yüzde 20 artırdı

Ege Yapı, satış ve müşteri iletişim süreçlerinde yapay zekâdan da yararlanıyor. 2026'nın başında devreye alınan Ezgi isimli yapay zekâ destekli çağrı asistanı, daha önce projelerle ilgilenen müşterilere yeniden ulaşarak bilgi veriyor ve ilgilenenleri canlı satış ekibine aktarıyor. Günde yaklaşık 3 bin 500 kişiyi arayan sistemin randevu alma oranını en az yüzde 20 artırdığını belirten Didem Güneş, yapay zekânın satış ekiplerinin verimliliğine katkı sağladığını söyledi.

Halkidiki'de 176 konutluk projenin yarısı satıldı

Ege Yapı, yurt dışındaki büyüme planları kapsamında Yunanistan'ın Halkidiki bölgesinde geliştirdiği Oliville Halkidiki projesiyle de yatırımcıya ulaşıyor. Toplam 176 üniteden oluşan projenin yaklaşık yarısının satıldığını belirten Güneş, projede Golden Visa avantajının yanı sıra kira geliri sağlayan bir işletme modeli sunduklarını söyledi. Projede Wyndham ile işletme standartlarının belirlenmesi için anlaşma yaptıklarını aktaran Güneş, “Müşterimiz Oliville Halkidiki'den alacağı mülk sayesinde hem Golden Visa avantajlarından faydalanacak hem de yatırımı Wyndham'ın uluslararası kiralama havuzunda değerlendirilecek. Bir yatırım yapıyorsa bunun pasif gelir açısından da bir anlamı olsun istedik” dedi. Halkidiki'nin Bahçeada ile birlikte en fazla talep alan projeleri arasında bulunduğunu belirten Güneş, Yunanistan'da yeni proje fırsatlarını da değerlendirdiklerini kaydetti.

Şirketin aktif projelerinin toplam değerinin 6 milyar TL olduğunu belirten Güneş, Ege Yapı'nın finansal yapısını koruyarak yeni yatırımlara devam edeceğini söyledi. Ege Yapı Avrupa GYO'nun 2026'nın ilk yarısında 3,25 milyar TL hasılat, 1,12 milyar TL brüt kâr ve 707,1 milyon TL net dönem kârı elde ettiğini hatırlatan Güneş, finansal borçların toplam varlıklara oranının yüzde 10 seviyesinde bulunduğunu ifade etti. Güneş, “Önceliğimiz, finansal dayanıklılığımızı koruyarak üretime ve yeni yatırımlara devam etmek” diye konuştu.